Het zijn hoogtijdagen voor Forum voor Democratie (FvD). De voorlieden provoceren dat het een aard heeft en de ‘kartelpartijen’ tuinen er steeds weer in. Vorige week joeg Thierry Baudet iedereen in de gordijnen en deze week was het de beurt van Pepijn van Houwelingen. De reacties zijn voorspelbaar, variërend van het zwijgen op leggen, schorsen tot uitsluiten. Afgezien van de niet onbelangrijke vraag of het staatsrechtelijk mogelijk of wenselijk is, zou het wat uithalen?

Vorige week mocht Baudet zijn schaduw werpen over het belangrijkste politieke debat van het jaar. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen insinueerde hij dat minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) wel eens een spion kon zijn. Ze had in Oxford gestudeerd aan een college waar de Britse geheime dienst geheim agenten zou hebben gerecruteerd. Universiteiten zijn het jachtterrein voor headhunters in alle soorten en maten, dus waarom niet voor spionnen. Het zou me verbazen als de vaderlandse inlichtingendiensten hun netten niet zouden uitgooien op de universiteiten bij ons in de polder. Inclusief de Leidse Universiteit waar Baudet studeerde. Als ik Kaag was geweest, had ik, wetende wie het zegt, minzaam lachend mijn schouders opgehaald.

Algemene beschouwingen zijn doorgaans van een slaapverwekkende saaiheid,  over koopkrachtplaatjes die nooit kloppen, goede bedoelingen die nooit uitkomen en kritiek van de oppositie die nooit verrast. En dat twee eindeloze dagen en avonden lang. Je moet wel een erge politiek-junk zijn of echt niets beters te doen hebben, wil je het uitzitten. Baudet doorbrak in elk geval even die saaiheid. Kamer en kabinet hadden, voor zover wakker, zich kunnen verbazen over de kolder waarmee hij nu weer op de proppen kwam en daarna over kunnen gaan tot de orde van de dag. Maar nee, het kabinet verliet demonstratief vak K en gaf Baudet waarop hij uit was.

Deze week mocht Pepijn van Houwelingen de boel op stang jagen. Hij is Baudets eerste luitenant in zake provoceren. En net als Baudet is Van Houwelingen een recidivist. Vorig jaar veroorzaakte hij enorme deining door collega Sjoerd Sjoerdsma (D66) te dreigen met ’tribunalen’. ‘Onze tijd komt nog’. Nu kreeg hij iedereen op de kast door een gemanipuleerde foto te verspreiden waarop de ministers Karien van Gennip (CDA, sociale zaken) en Ernst Kuipers (D66, gezondheidszorg) de nazi-vlag hijsen. Iedereen boos en Van Houwelingen verwijderde de foto maar had de buit binnen. Van Gennip en Kuipers overwegen een aanklacht.

In de discussies over het wangedrag van Forum en ook Geert Wilders (PVV) hoor je altijd dat er twee opties zijn: reageren of negeren. Voor beide valt iets te zeggen. Als ze alle grenzen van het fatsoen overschrijden, is de verleiding groot om daar paal en perk aan te stellen. Ik kan me voorstellen dat dit een bevredigend gevoel geeft. Je maakt duidelijk dat je niet over je laat lopen.

Optie twee, negeren, heeft als risico dat ze in hun geschreeuw om aandacht alsmaar doldriester worden. Maar daar moeten we doorheen. Onherroepelijk komt er dan het punt waarop ze zich zo overschreeuwen dat niemand er nog van opkijkt. Dat is wat je het inflatiemoment zou kunnen noemen. Ze moeten steeds harder schreeuwen voor steeds minder aandacht. En als niemand meer zich het bloed van onder de nagels laat halen, heeft het geen zin meer en gaat de lol er vanzelf af.

Daarnaast heeft optie twee het voordeel dat je geen ‘martelaars voor de vrijheid van meningsuiting’ maakt van die schreeuwers. Om dezelfde reden moet je ook hun spreekbuis ‘Ongehoord Nederland’ in haar rabiate sopje gaar laten smoren. Ook voor Arnold Karskens en co geldt: lull’n lat’n.

Nu hoor ik u zeggen dat ze met hun ophitserijen andere gekken aanzetten tot het bedreigen van politici en zelfs leden van het koninklijk huis. Sigrid Kaag had al een dwaas met een fakkel aan de deur en de straat voor het huis van minister Christianne van der Wal (VVD, stikstofbeleid) werd geblokkeerd door woedende boeren. Ik wil het aandeel van Baudet en zijn trawanten daarin niet onderschatten, maar je moet het ook weer niet overschatten. De gekken, complotdenkers, wappies, boze boeren en wat er nog meer aan malloten rondloopt, hitsen zich via de sociale media voornamelijk zelf op. Daar hebben ze Baudet en Wilders niet voor nodig.

Negeren moeten we overigens niet verwarren met ‘inkapselen’, het idee dat je ze door verantwoordelijkheid te geven onschadelijk kan maken. Dat is met Rutte I (2010 – ’12) geprobeerd toen VVD en CDA dachten te kunnen regeren met Wilders als gedoger. Dat experiment werd een volslagen mislukking en sindsdien vindt niemand het nog een serieuze optie. Bovendien, Wilders, Baudet en hun soortgenoten willen helemaal geen verantwoordelijkheid. Baudets FvD is een sekte en Wilders’ PVV een destructiebedrijf.

Allemaal mooi en aardig, zult u zeggen, maar intussen zitten we er wel mee opgescheept. Valt er echt niks tegen te doen?

Het makkelijke antwoord is dat de regering de oorzaken van het onbehagen waar FvD, PVV c.s. munt uit slaan, wegneemt. Bestuurders moeten doen waarvoor de burger ze heeft aangesteld: problemen oplossen. Daarmee zouden ze het vertrouwen kunnen terugwinnen dat ze door schandalen en geblunder hebben verspeeld. Alleen, dat gaat lang duren, als het al lukt.

We zijn, vrij naar W.F. Hermans, door gekken omringd en daarmee moeten we leven. Zolang ze geen daadwerkelijk gevaar voor de rechtsorde en de democratie vormen, – dan moet er ingegrepen worden -, zit er weinig anders op dan ze te laten raaskallen en de schouders op te halen.