De revelatie van deze regeerperiode is ongetwijfeld de BoerBurgerBeweging, ofwel BBB. Deze partij kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar slechts 1 zetel, maar is volgens de peilingen inmiddels gestegen tot een zeteltje of 15. Wie weet zelfs nog meer.

Het ziet er dan ook naar uit dat BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar een prachtig resultaat gaat neerzetten. Misschien wordt ze dan wel de grootste partij. Dat zou betekenen dat ze ook in de Eerste Kamer de meeste zetels haalt. Forum voor Democratie is dat in 2019 tenslotte ook gelukt.

Partijleider Thierry Baudet kreeg toen al heel snel met vrijwel iedereen mot, zodat de senaatsfractie uiteen viel in diverse stukken. Zelf beschikt Forum in de Eerste Kamer nog maar over 1 armzalig zeteltje, terwijl de drie afsplitsingen er op zijn minst 2 hebben.

Wellicht gebeurt iets dergelijks ook wel met BBB. Populistische partijen (en zo mogen we deze nieuwe variant van de boerenpartij toch wel noemen) hebben de neiging na aanvankelijke triomfen ruziënd uiteen te vallen. Zie de LPF begin deze eeuw. En zie – de naam is al gevallen – FvD. Toch zou ik er niet te vast op rekenen. Caroline van der Plas (twitternaam: Lientje1967), de tot dusver enige verkozene van deze partij, lijkt mij een ietsjepietsje stabieler dan Baudet. Waar overigens ook weinig voor nodig is.

Baudet slaagde er na de verkiezingsoverwinning van een dikke drie jaar terug nog net in een boreale toespraak te houden, waarin de Uilen van Minerva je om de oren vlogen. Maar daarna was het vrijwel meteen afgelopen. Thierry zag plotsklaps overal vijanden en begon te grossieren in de meest bizarre complottheorieën. Iedereen die een matigende invloed op hem probeerde uit te oefenen kreeg de huid vol gescholden, zodat zijn Tweede Kamerfractie intussen ook alweer uit drie elkaar hevig bestrijdende onderdelen bestaat.

Van der Plas zou wel eens verstandiger kunnen handelen. Bovendien heeft zij, mag ik aannemen, van het recente verleden geleerd hoe het vooral niet moet. Het enige wat zij hoeft te doen is een gezelschap van meegaande, leeghoofdige jaknikkers om zich heen te verzamelen die precies doen wat zij zegt. Dat moet toch niet heel moeilijk zijn. Vast en zeker zullen zich in deze entourage enkele ambitieuze judassen bevinden, die ze snel moet zien te lozen. Als ze maar geen conflict krijgt met bruikbare lieden die haar goedgezind zijn is er niets aan de hand.

En verder is ze op de goede weg. Ze neemt voor een partij als de hare gematigde standpunten in. Ze roept de boze boeren zelfs op niet al te hard van stapel te lopen met hun acties. Ook zorgt ze voor een almaar groeiende naamsbekendheid door deelname aan steeds meer spelletjesprogramma’s op tv. Over een paar maanden (maar nog wel voor de feestdagen) verschijnt er een boek van haar onder de originele titel ‘Gaat over tot de orde van de dag’. Dat wordt vast een verkoopsucces.

Kortom, laat Lientje1967 maar schuiven.