Aan Voltaire wordt de uitspraak toegeschreven: ‘Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen.’ Je leven geven voor de mening van een ander lijkt mij wat overdreven, maar de strekking van deze woorden steun ik van harte. Je moet kunnen zeggen wat je wil. Althans: zolang de rechter het goed vindt. Want uiteraard moet het iedereen ook vrijstaan de uitspraken van iemand anders juridisch aan te vechten.

Dat betekent dus dat een politicus als FvD-leider Thierry Baudet moet kunnen doorgaan met rondbazuinen dat corona een griepje is en Vladimir Poetin een held. Voor mijn part beweert hij dat de aarde plat is (misschien heeft hij dat zelfs al wel eens gedaan). Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die hem dan na brabbelen. Dat is helaas de consequentie. De vrijheid van meningsuiting is wat mij betreft een zeer groot goed, waar je nooit mee mag marchanderen.

Maar hoe zit het dan met ‘nepnieuws’, waarover het kabinet en tal van anderen zich zo’n grote zorgen maken?  Tja, wat is nepnieuws eigenlijk? Iets beweren wat niet klopt. Dat Poetin vrede wil in plaats van oorlog bijvoorbeeld.

Maar er zijn wel meer gevallen van foutieve berichtgeving en daarover windt niemand zich op. Driekwart jaar voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, om eens iets te noemen, deed de mare de ronde dat de geallieerden op het punt stonden Nederland te veroveren. Nogal wat Duitse bezetters sloeg op deze Dolle Dinsdag de schrik om het hart. Sommigen maakten zelfs dat ze wegkwamen. Maar het bericht bleek onjuist. De geallieerde opmars ging heel wat trager dan allerlei optimisten hadden beweerd. De verkondiging dat Nederland snel zou worden bevrijd bleek nepnieuws, zou je kunnen zeggen. Toch zullen historici het niet gauw zo noemen.

Nepnieuws is nieuws dat niet in overeenstemming is met de feiten. Maar wie bepaalt dat? Soms wijst het verloop van de geschiedenis het uit, zoals in het geval van Dolle Dinsdag. Soms kom je er helemaal niet achter. Bestaan ufo’s? De kans lijkt me klein, maar bewijzen dat ze er niet zijn kan ik niet. Schiep God de aarde in zeven dagen? Er zijn hele volksstammen die het geloven.

Ik zou zeggen: laat iedereen maar beweren wat ie wil. Er zullen altijd groepen (of groepjes) zijn die het voor zoete koek slikken. Dat is trouwens ook het geval als je het verbiedt. En dan krijg je het gejammer dat je niet eens mag zeggen dat Poetin een held is.