Wat doe je als je onterecht wordt beschuldigd? Vicepremier Sigrid Kaag overkwam dat gisteravond tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. FvD-leider Thierry Baudet suggereerde dat zij in Oxford is opgeleid tot spion en dat ze gerekruteerd zou zijn door een geheime dienst. Kaag vond dit niet kunnen, stond op en verliet de vergaderzaal, gevolgd door het hele kabinet. Later kwam premier Rutte weer terug en ging het debat verder.

Om te beginnen: ik begrijp heel goed dat iedereen in woede ontstak toen Baudet zijn onzin debiteerde. Kamerleden – en anderen – horen niet met ongefundeerde aantijgingen te komen. Of die zelfs maar te opperen.

Anderzijds had de actie van de bewindslieden iets machteloos. Het vertrek van het kabinet was het meest besproken fragment uit de (veel te lange) ABP. Baudet heeft, hoe je het ook wendt of keert, zich in het middelpunt van de belangstelling weten te manoeuvreren. Als hij alleen maar zijn gebruikelijke kletskoek had verkondigd zou hem dat niet gelukt zijn. Met andere woorden: Baudet kreeg met zijn insinuatie waar hij op uit was en het kabinet leed zijn zoveelste nederlaag.

Je kunt je dan ook afvragen welke zin het weglopen van Kaag c.s. heeft gehad. Of wat ze anders hadden moeten doen. Baudet aanklagen kan niet, want hij slingerde zijn uitlatingen de wereld in tijdens een Kamerdebat. Kamerleden zijn dan vrij om te zeggen wat ze willen en kunnen niet worden vervolgd. Ze zijn onschendbaar voor wat ze beweren tijdens beraadslagingen.  FvD heeft bovendien aanhangers – gelukkig niet heel veel en steeds minder – die blind alles geloven wat de Grote Leider zegt. Deze lieden overtuig je niet door op te stappen en ook niet op een andere manier.

Forum verbieden zou een mogelijkheid zijn. Maar dat lijkt me heel lastig. Bovendien zou het electoraat van Baudet dan het gevoel krijgen dat je in dit land de waarheid (of wat daar voor doorgaat) niet mag zeggen.

Kortom: weglopen of andere maatregelen lossen niks op. Je bezorgt er degene die je het zwijgen wil opleggen alleen maar extra publiciteit mee. Coronagoeroe Jaap van Dissel kan erover meepraten. Hij eiste deze week rectificaties van twee wappies die rondbazuinen dat hij in het geniep 7,5 ton heeft ontvangen. Dat geld zou de beloning zijn omdat hij de samenleving zo goed op slot heeft gehouden in de voorbije jaren. Veel mensen hadden van die geheime betaling tot dan toe niets vernomen, want lang niet iedereen neemt kennis van de wartaal van wappies. Maar na de rectificatie-eis van Van Dissel groeide ze in recordtijd uit tot landelijk nieuws.

Van Dissel had dus naar mijn smaak beter zijn mond kunnen houden. En het kabinet had Baudet het beste kunnen laten wauwelen. Verstandige mensen snappen heel goed dat hij maar wat bazelt. En op onverstandige mensen maakt weglopen geen enkele indruk.