Miljoenen Nederlanders hebben bij de recente Tweede Kamerverkiezingen op de PVV gestemd. Zij zijn dus racisten. Maar is het verstandig hen ook zo te noemen? Onderstreep je daarmee niet juist de tegenstelling tussen al deze oprechte vaderlanders en de elite? Beledig je dan niet alleen maar de Gewone Man? Trap je hem niet op zijn (of haar) Overgevoelige Tenen?

Volgens een veelvuldig in sociale en andere media geventileerde theorie kun je PVV-stemmers beter met begrip tegemoet treden. Hun motieven serieus nemen.

De kinderen van die PVV-stemmers hebben geen woning. Dat komt omdat de asielzoekers worden voorgetrokken. Als ze uit het raam kijken van hun krappe appartementen zien ze onafzienbare rijen van soortgelijke etageflats vol – excusez le mot, hoor – ‘buitenlanders’. Je kunt de rare etensluchtjes trouwens heel goed ruiken.

Geen wonder dat iemand dan boos wordt. En dat hij of zij op Geert Wilders gaat stemmen. Die komt immers op voor Onze Eigen Mensen.

De linkse moraalridders nemen degenen die dit doen helemaal niet serieus. Ze lachen zelfs stiekem om ze. Noemen ze de ‘deplorables’.

Maar de begrip-hebbers snappen waarom de PVV-stemmer zich zo gedraagt. Natuurlijk, zeggen ze erbij, het helpt allemaal niet. De PVV gaat de boel echt niet veranderen na een proteststem tegen de ideeën van de Haagse bovenlaag. Het leven van de onderklasse blijft precies hetzelfde. Hun kinderen hebben straks nog steeds geen huis. De lagere kringen verdienen hun schaarse salaris nog altijd met hun handen. De rijke bovenlaag gaat door met zijn zakken vullen.

Maar de goedpraters snappen heel goed dat veel mensen het niet pikken. Dat ze in opstand komen. Mocht daarbij een racistisch ondertoontje te bespeuren zijn dan is dat vergeven. Echt hoor.

Eerlijk gezegd: ik weet niet wat erger is. Een racist als racist betitelen, met het risico dat hij het niet accepteert, of overlopen van inzicht in de overwegingen van de medemens. Kronkelen, draaien, bang zijn om het Volk voor het Hoofd te stoten. Hypocriete smoesjes verkopen uit vrees om de bittere waarheid te zeggen.

Iemand die op de PVV stemt deugt niet, zo simpel is het. Voor wie andere mensen minderwaardig acht omdat ze een andere huidskleur hebben, bestaat geen enkele verontschuldiging. Discriminatie is altijd fout.

Een Vlaams spreekwoord zegt dat je een kat een kat moet noemen. Dat klopt. Excuses om dingen anders aan te duiden dan ze zijn, zijn niet meer dan smoesjes. Laat de PVV-stemmers dan maar kwaad worden. En roepen dat je een slechte verliezer bent.

Dat er te weinig woningen zijn om iedereen te huisvesten klopt. Dat er te veel vluchtelingen deze kant op komen klopt misschien ook. Maar uiteraard is een stem op de PVV hiervoor niet de oplossing. Achter extreemrechtse partijen aanlopen is nooit een oplossing. Iemand die er anders uitziet dan jij minderwaardig achten al helemaal niet.