Wat mij een beetje verbaast in de berichtgeving over de verkiezingen van woensdag is de mededeling dat JA21 3 zetels gewonnen zou hebben in de Eerste Kamer. Deze partij zat namelijk al in de senaat, zij het onder de naam ‘fractie Nanninga’. Ze beschikte daar over 7 zetels. JA21 heeft er dus in feite niet 3 zetels gewonnen, maar er 4 verloren.

De fractie Nanninga bestaat sinds 15 februari 2021. Haar leden zijn allemaal afkomstig van Forum voor Democratie. Dat vierde, zoals bekend, in 2019 met boreale triomf zijn verkiezingsoverwinning, maar viel al heel snel uiteen.

Pas op 20 december 2020 kwam Eerste Kamerlid Annabel Nanninga erachter dat partijleider Thierry Baudet op wel erg bedenkelijke en crypto-fascistische wijze uit zijn nek kletste. Samen met  Joost Eerdmans (die eerst ook in Forum zat) richtte zij op die dag JA21 op. Nanninga was op dat moment nog met zwangerschapsverlof. Maar nadat ze in de senaat terug was gekeerd vormde zij de naar haar genoemde fractie. Die dus – ik zeg het nog maar even heel nadrukkelijk – bij de verkiezingen van woensdag een pijnlijk verlies heeft geleden.

Wat me – nu ik toch bezig ben – ook ietwat bevreemdde – waren de neerbuigende kwalificaties over de prestaties van GroenLinks en PvdA. Die partijen (die straks samen één fractie willen vormen) hadden (en hebben de komende maanden nog) in de senaat 14 zetels. Dat zullen er straks 15 zijn. Geen verbazingwekkende progressie, maar toch een vooruitgang.

Ter vergelijking: het CDA haalde in 1977 bij zijn eerste verkiezingsdeelname 49 Tweede Kamerzetels. (Ja Wopke, dat waren nog eens tijden). Dat was er één meer dan de drie fuserende partijen KVP, ARP en CHU er bij de vorige verkiezingen hadden vergaard.

Sterker nog is het verhaal over het lot van de PvdA. Dat is, zoals misschien niet iedereen meer beseft, ook een fusiepartij. Ze ontstond in 1946 door het samengaan van SDAP, Vrijzinnig-Democratische Bond en Christelijk-Democratische Unie. De nieuwe partij kreeg bij haar eerste verkiezingsdeelname 29 zetels. (De Tweede Kamer telde er toen nog 100) .Maar liefst 2 minder dan de drie fuserende partijen er bij de laatste stembusgang voor de Tweede Wereldoorlog hadden bezeten.

Met andere woorden: een fusie hoeft niet per se meteen tot een verbijsterende zetelwinst te leiden. Er zijn in de geschiedenis in elk geval voorbeelden van hoe het anders liep.

De echte triomfator van woensdag was overigens BBB. Volgens de laatste inzichten heeft die partij zelfs 16 zetels in de Eerste Kamer gehaald. Gefeliciteerd, zullen we maar zeggen.

Alle nieuwe volksvertegenwoordigers, zowel de Statenleden als de senatoren, van BBB zijn nieuwelingen, maar sommigen hebben wel al een politiek verleden. Niet zelden bij FvD. De kans dat dat lang goed gaat acht ik niet zo groot.