Pas in februari 2025 beginnen de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie corona. Rutte IV zal er dus weinig last meer van hebben, want uiterlijk 19 maart van dat jaar zijn er Kamerverkiezingen en is het afgelopen met dit kabinet. Het eindrapport van de enquêtecommissie verschijnt trouwens pas in 2026. Misschien zit er dan zelfs al een nieuwe regering, al mag je niet te optimistisch zijn over de duur van de volgende formatie.

Het huidige kabinet zal hoe dan ook niet vallen vanwege de corona-affaire. Dat wil niet zeggen dat individuele bewindslieden geen problemen zullen ondervinden door de commissiebevindingen. Vooral premier Mak Rutte en toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge krijgen het waarschijnlijk zwaar voor de kiezen, want zij vormden het middelpunt van het anti-coronabeleid van destijds. Zeker De Jonge zal zich in allerlei bochten moeten wringen om zich kwesties als Sywert-gate van het lijf te houden.

Maar Rutte en hij hebben allebei al voor zeer hete vuren gestaan. Ze zullen zich ook hier wel weer uit weten te kletsen. Temeer omdat de paniek over de besmettelijke kwaal tegen die tijd (mag je hopen) tot het grijze verleden behoort.

Waarschijnlijk zal zowel Rutte als De Jonge er tijdens het verhoor op wijzen dat de wereld, dus ook Nederland, in 2020 voor het eerst werd geconfronteerd met het mysterieuze coronavirus. In zo’n geval is alles wat je probeert een gok. Het bestrijden van de crisis was ‘varen op zicht’, zoals Rutte eerder ooit zei. Welke maatregelen waren de juiste? Anderhalve meter afstand houden, handen wassen, lockdowns, mondkapjes, een avondklok? In het algemeen heeft het kabinet braaf de aanbevelingen van de wetenschap gevolgd. Deskundigen waren het overigens lang niet altijd eens. Hoe zou een kabinet, dat toch doorgaans bestaat uit politieke managers en niet uit experts, dan wel kunnen weten hoe het moest?

Gezien de samenstelling van de commissie – er zitten twee al dan niet voormalige aanhangers van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet in – zal tijdens de parlementaire enquête wel een heel nummer worden gemaakt van de veiligheid van de vaccins. Baudet is uitgesproken somber, zo niet paniekerig, over de risico’s die ze met zich mee zouden brengen. Ze zouden leiden tot hartaanvallen en hartstilstanden.

Ik heb nooit begrepen waarom Thierry zich daar zo’n zorgen over maakt. Iedereen die aan de gevolgen van een coronavaccin bezwijkt is per definitie een niet-wappie. Dat zijn personen die nooit op Forum of een aanverwante partij zullen stemmen. Mochten zij allen overlijden (wat heel wat Baudet-fans niet uitsluiten en zelfs voorspellen) dan blijven alleen de wappies over. En die stemmen wél op Baudet. Massaler kan de steun voor een partij toch niet zijn?

De Nederlandse bevolking zou dan bovendien dalen tot onder de 2 miljoen, het niveau van de achttiende eeuw of daaromtrent. Een ruime meerderheid is immers ingeënt, dus de klos. Allerlei maatschappelijke problemen, zoals de opwarming van de aarde (waar Thierry overigens niet in gelooft) zullen door de sterke afname van het aantal inwoners vanzelf verschrompelen. Wat moet het heerlijk zijn om over een kleine, maar zeer trouwe schare aanhangers te regeren. Voor Baudet zou het een uitkomst zijn als zijn waarschuwingen enige grond hadden.

Maar ik vrees voor Thierry dat de vaccins helemaal niet zo schadelijk zijn als hij aanneemt. Af en toe stort weliswaar een op het oog kerngezonde sportheld plotseling levenloos ter aarde, maar voor zover ik kan nagaan speelt het coronavaccin daarbij geen  rol. Op het oog kerngezonde sporthelden stierven eerder toch ook wel eens onverwacht?

Vermoedelijk is dat ook de mening van de enquêtecommissie. Van een meerderheid althans. Want gelukkig voor Baudet telt de commissie onder haar leden zoals gezegd twee geestverwanten van hem. Die zullen vast blijven volhouden dat hij gelijk heeft, zo nodig tegen beter weten in. De kans op een unaniem eindrapport wordt er wel een stuk kleiner door. In elk geval zullen de Baudettianen in de corona-enquête een grote rol spelen. Wellicht wel iets te groot voor zo’n klein partijtje.