Tring!

‘Met Ronald Plasterk.’

‘Dag Ronald, Geert Wilders hier. Mag ik je wat vragen?’

‘Natuurlijk Geert. Ik ben altijd bereid je van dienst te zijn, dat weet je toch?’

‘Ronald, zou jij verkenner willen worden in de kabinetsformatie?’

‘Tjonge Geert, wat een raar idee. Je weet toch dat ik nog steeds lid ben van de PvdA? Niet dat ik nog iets met ze gemeen heb. Sinds ik een column schrijf in De Telegraaf heb ik geestelijk volledig afscheid van ze genomen. Laat ze me er maar uitzetten, dat zal ze een heleboel vervelende publiciteit opleveren. Maar denk je niet dat er een hoop rare praatjes in de wereld komen als ik als formeel lid van die partij verkenner in de formatie word?’

‘Nee hoor. Trouwens, hoe meer rare praatjes hoe beter. Die passen prima bij mijn imago. Je weet dat over mij de meest vreemde complottheorieën de ronde doen. Dat ik deze functie alleen blijf vervullen omdat ik dan verzekerd ben van beveiliging op kosten van de overheid, en zo verder. Dat kan me allemaal niks schelen. Elke publiciteit is goed, ook de slechte. Waar het om gaat is dat ik in eigen kring niemand kan vinden die als voldoende serieus bekend staat om informateur te spelen. Bij jou ligt dat anders. Jij bent twee maal minister geweest. Jij hebt de reputatie van iemand die kijk heeft op het politieke spel. Vroeger, voor je politiek actief werd, gold je zelfs als een serieuze columnist.’

‘Maar wat moet ik dan doen? De VVD heeft al laten weten dat ze niet onder jou wil dienen. Ik vrees dat Pieter Omtzigt hetzelfde gaat zeggen. Een meerderheidskabinet vormen zit er niet in.’

‘Je hoeft alleen te adviseren dat er een rechts kabinet dient te komen. Je zult zien dat dat vast gaat lukken. Ik bied Dilan Yeşilgöz gewoon het premierschap aan. Je zult zien dat ze dan toehapt. Ze is immers alleen maar uit op dat baantje? Zelf blijf ik dan wel in de Kamer. Lekker een grote bek  opzetten tegen haar en de minkukels die haar omringen. Ik heb er nu al zin in.’

‘Ik wil je best helpen Geert, maar zit er ook iets voor mij in?’

‘Daar had ik nog niet aan gedacht, maar ik kan je minister maken. Koud kunstje, want op de achtergrond blijf ik natuurlijk de baas. De portefeuille die je wil beheren mag je zelf uitzoeken. Roept u maar. Wat dacht je van Financiën? Op dat terrein ben je tenslotte actief geweest in de korte tijd dat je Kamerlid was.’

‘Maar moet ik dan niet eerst zorgen dat ze me er bij de PvdA uitzetten?’

‘Welnee, joh. Hoe breder samengesteld de coalitie, hoe beter. Laat ze je maar uit de partij flikkeren als je eenmaal bewindspersoon bent. Durven ze vast niet, die laffe rode honden!’