Waarom hebben zoveel Nederlanders op de PVV gestemd? Niet, zoals demissionair premier Rutte denkt (of zegt te denken), uit angst dat GroenLinks-PvdA anders de grootste zou worden. Als ze Frans Timmermans uit het Torentje wilden houden, hadden ze beter op de VVD kunnen stemmen. Dan was die partij niet 10 zetels kwijtgeraakt bij de verkiezingen. En dan had ze ook niet 13 zetels minder gehad dan de PVV.

Nee, de reden dat bijna een kwart van de bevolking voor deze extreemrechtse partij heeft gekozen, werd volgens mij treffend onder woorden gebracht door een kerstboomverkoper hier in de buurt. ‘Jazeker, ik heb op de PVV gestemd,’ verklaarde deze man zonder omwegen. ‘En daar schaam ik me helemaal niet voor. Ik ben geen racist, maar wat zou u doen als er zo’n baviaan naast u kwam wonen?’

Die kerstbomenverkoper sloeg de spijker op zijn kop. De meeste Nederlanders zijn niet racistisch. Toch? Maar, zo wilde hij zeggen, er zijn wel grenzen. Als Jan en Alleman hier naar toe komt, zijn die grenzen zoek. De bevolking wil geen bavianen. Zeker niet naast ons. ‘Mijn dochter staat al ik weet niet hoe lang op de wachtlijst voor een woning, maar die bruinjoekels krijgen er meteen één. En Geert Wilders gaat daar een stokje voor steken. Dus stemmen we op de PVV.’

Trouwens, zo hoor je voortdurend in PVV-kringen, het land is vol. Weliswaar werd dat in 1850 (toen er 3 miljoen mensen woonden) door sommigen al beweerd, en ook later. Koningin Juliana zei het in 1950, toen Nederland 10 miljoen inwoners had. Hans Janmaat rond 1990 (14 miljoen). En Pim Fortuyn tien jaar daarna (16 miljoen). Maar nu (18 miljoen) is het echt vol. Er kan geen kip meer bij. Laat staan een baviaan, haha.

De kabinetsformatie zal wel weer lang gaan duren, als je de nieuwberichten mag geloven. Dat komt, denkt het PVV-electoraat, omdat Pieter Omtzigt en die muts van de VVD moeilijk doen. Ze willen garanties over grondrechten. Wat ze niet begrijpen is dat bavianen geen grondrechten hebben. Grondrechten zijn er voor de Nederlanders. Onze eigen mensen, die hier geboren en getogen zijn. En die er niet uitzien als Zwarte Piet.

Mocht het niet lukken om Geert nu premier te maken, dan zullen ze de volgende keer nog massaler op de PVV stemmen. Tot Wilders de touwtjes in handen krijgt. Als hij 50 of 60 zetels heeft, kunnen ze niet meer om hem heen. Of wel soms? Dan moeten ze wel instemmen met zijn kabinet. En anders bezorgen ze hem de absolute meerderheid.

Want PVV-stemmers willen geen bruinjoekels. Ze willen minder, minder, minder bavianen. Maar ze zijn zeker niet racistisch, hoor.  Wie dat gelooft is niet goed bij zijn hoofd. Of zelf een baviaan. Niet dan?