Na langdurig nachtelijk beraad hebben kabinet en coalitiefracties een deal bereikt over de begroting van volgend jaar. Niks te laat, want de Raad van State moest de spullen vandaag hebben om er op tijd advies over te kunnen uitbrengen. De rest van de bevolking moet nog een paar weekjes wachten op de uitkomsten. Die worden pas op Prinsjesdag publiek. Wel wilden premier Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag vast kwijt dat het om ‘een mooi pakket’ gaat, dat de koopkrachtzorgen van de bevolking deels zal wegnemen.

Ach ja. Uiteraard gaan Rutte en Kaag niet verklaren dat de gemaakte afspraken waardeloos zijn. Maar het zou prettig zijn als de kiezers nu al konden beoordelen of er inderdaad een ‘mooi pakket’ op tafel ligt. Helaas kunnen kabinet en coalitie dat niet zeggen, want dan zouden ze het Geheim van Prinsjesdag schenden. En de traditie wil dat de koning dan het Grote Nieuws bekend mag maken.

Nu wil de traditie ook dat de hele besluitvorming over de begroting van het jaar erop meteen uitlekt. Zo zal het vast en zeker ook nu weer gaan. Op het moment dat ik dit schrijf (woensdag rond kwart voor elf) zijn de maatregelen die het kabinet van plan is te nemen nog niet openbaar. Maar het zou mij verbazen als de hoofdlijnen niet vóór het eind van de middag op straat liggen. De rest volgt in de komende weken.

De allerlaatste bijzonderheden kan iedereen vlak voor Prinsjesdag vernemen. Immers: dan krijgen de Kamerleden de stukken al ‘onder embargo’, zogenaamd om er straks met kennis van zaken over te kunnen debatteren. Ze mogen er nadrukkelijk niks over vertellen aan de media, maar reken maar dat ze dat toch zullen doen. Tot ver achter de komma.

Overigens zal het de volksvertegenwoordigers niet meevallen om tegen die tijd nog iets van belang te vinden. Want vóór een Kamerlid zijn informatie onder strikte belofte van geheimhouding ontvangt, is alles al lang en breed rondgetoeterd. Als voormalig parlementair verslaggever mag ik niet verklappen wie dat doet, maar neem één ding van me aan: het zijn niet de kaboutertjes.

De koning staat over drie weken dan ook weer voor paal. Alles wat hij vertelt heeft allang in alle kranten gestaan. Het enige wat nog niet bekend is, is de letterlijke tekst van de Troonrede. Die lekt nooit uit. De rest wel.

Mijn idee zou zijn om de besluiten die het kabinet in verband met Prinsjesdag neemt gewoon aan de grote klok te hangen op het moment waarop ze genomen zijn. Weliswaar heeft niemand daar veel aan omdat het gaat over voornemens voor het komende jaar. Dat duurt nog een paar maanden. Toch is het voor de meeste mensen een hele opluchting te weten wat ze boven het hoofd hangt. Niet veel goeds, durf ik zonder de besluiten te kennen alvast te veronderstellen.