De Derde Wereldoorlog lijkt op het punt van uitbreken, maar in de Haagse politiek hebben ze ook nog andere dingen om zich over op te winden. De gemeenteraadsverkiezingen bijvoorbeeld. Die vinden over een paar weken (op 16 maart om precies te zijn) plaats en de nationale partijcoryfeeën hebben het er heel druk mee.

Formeel gaan zij er uiteraard helemaal niet over. De uitslag van lokale verkiezingen heeft immers alleen lokaal betekenis. Maar dat is theorie. Als – om maar iets te noemen – de regeringscoalitie op 16 maart fors verliest, zal de invloed daarvan ook landelijk merkbaar zijn. Het woord ‘afstraffing’ zal dan in alle krantenkoppen domineren. Iets wat nationale partijcoryfeeën natuurlijk koste wat kost willen voorkomen.

Dus storten ze zich nijver in het verkiezingsgewoel. Hoe meer publiciteit, hoe beter. Zo gaf VVD-leider (tevens premier) Mark Rutte maandag een groot interview aan het AD, waarin hij opriep tot verbroedering en waarin hij voor de zoveelste keer onderstreepte dat Nederland ‘een gaaf land’ is. ’s Avonds schoof hij ook nog aan in de talkshow van Eva Jinek om zijn boodschap te herhalen. Een beetje een ongelukkig tijdstip, want op ongeveer hetzelfde moment kondigde de Russische leider Vladimir Poetin aan Oekraïne te zullen binnenvallen. Rutte moest daarom ietsje eerder weg. Spoedoverleg, snap je wel. Wat hebben wij toch een nijvere premier, dat hij te midden van een wereldcrisis nog de tijd weet te vinden om ons te adviseren straks allemaal op de VVD te stemmen!

Ongetwijfeld zullen de activiteiten van Rutte navolging vinden. Ook Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zullen de komende weken diverse gaatjes in hun drukke werkzaamheden ontdekken om via de media het volk een welgemeend stemadvies te geven. En de leiders van de oppositiefracties zullen zeker niet achterblijven. Voor zover al deze kopstukken nu al niet bezig zijn de tv-studio’s en krantenredacties plat te lopen.

Dit blijft zo doorgaan tot de dag na de verkiezingen. Daarna is het opeens afgelopen met de lokale bemoeienissen van de landelijke politieke leiders, althans als hun partij het niet zo best gedaan heeft. Deze verliezers zullen dan onderstrepen dat het geméénteraadsverkiezingen betrof, die landelijk geen  relevantie hebben. Bovendien, zo zullen ze zeggen, is de uitslag vervuild door de lage opkomst en de deelname van al die lokale partijen. Dus landelijke impact? Hoe kom je erbij? Laten we ons liever bezighouden met nationale thema’s.