Het zal vrijwel niemand ontgaan zijn: gisteren bestond het kabinet-Rutte IV één jaar. Veel media besteedden er uitvoerig aandacht aan. De teneur van de berichtgeving was zeer negatief. Vooral het enorme gebrek aan vertrouwen bij de kiezers werd benadrukt. In de peilingen haalt het kabinet nauwelijks 50 zetels, soms nog minder. Als er nu verkiezingen waren, zou het onmiddellijk zijn Kamermeerderheid verliezen. Volgens een RTL-enquête geven de stemgerechtigden de bewindslieden van Rutte IV een zware onvoldoende: een 4,4. Waaruit je kunt afleiden dat ook delen van de achterban van de regeringsfracties hoogst ontevreden zijn.

Wegwezen dus, zou je zeggen. De meeste kiezers willen niks liever dan dat Rutte IV zo snel mogelijk oprot. Het vervelende is alleen de vervolgvraag: wat dan? Vermoedelijk wordt het volgende kabinet nog veel erger. (Na een recordformatie naar het zich laat aanzien, dat ook nog).

Mocht in 2025 – of wanneer dan ook – het resultaat van de  stembusgang voor de Tweede Kamer ook maar in de buurt van de polls komen, dan kunnen de huidige vier partijen immers echt niet meer volstaan. Om voldoende steun in de Kamer te behouden zijn dan 5, zo niet 6 partijen nodig. Dat duidt bepaald niet op stabiliteit, to put it mildly.

Eigenlijk kunnen de vier coalitiepartners (ook al een weinig samenhangend zootje trouwens) nu al geen vuist meer maken zonder hulp van de oppositie. In de Eerste Kamer beschikken ze maar over 32 zetels, terwijl er minimaal 38 nodig zijn. Dat beeld zal na 30 mei (als er een nieuwe senaat aantreedt) hoogstwaarschijnlijk nog aanzienlijk verslechteren. Misschien zakken de regeringspartijen straks wel tot 25 zetels of daaromtrent. Ze mogen dan ernstig hopen dat PvdA en GroenLinks  er samen dertien halen, zodat ze niet aangewezen zijn op stemmen van de (overwegend) populistische oppositie.

Maar ook als we ervan uitgaan dat het bij de Provinciale Statenverkiezingen (en daarmee die van de Eerste Kamer) voorspoedig afloopt, blijft de toekomst er somber uitzien. Een regering van vijf of zes partijen die ideologisch tamelijk ver van elkaar af staan, dat is toch smeken om problemen? Zeker als de coalitie van vijf of zes dan tegenover een oppositie van 15 (of meer) partijen komt te staan, waarvan de meeste het roer radicaal om willen gooien.

Daarom is het eigenlijk maar beter dat dit kabinet zo lang mogelijk in functie blijft. Populair is het allerminst, maar een werkbaar alternatief valt in geen velden of wegen te bekennen.

Tenzij….

Tenzij er nog voor de volgende verkiezingen een behoorlijke kiesdr…

Ja opa, dat weten we zo langzamerhand wel!