Alsof het CDA niet al genoeg problemen heeft, moet het ook Mona Keijzer nog eens missen. De politica heeft besloten haar partij (partijtje, mag je langzamerhand wel zeggen) de rug toe te keren. In een eerder stadium werd haar naam nog gefluisterd als mogelijke lijsttrekker, maar nee hoor. Mona heeft er geen zin meer in.

De voormalige staatssecretaris van Economische Zaken, die wegens wappie-standpunten op de keien belandde in Rutte III, deed in het verleden nog enkele pogingen wél het CDA-uithangbord te worden bij Kamerverkiezingen. Toen was ze niet nodig. Ze moest na een pijnlijke nederlaag steeds de aftocht blazen. En nu de christendemocratische partij bijna niets meer voorstelt, hoeft het kennelijk niet meer. Keijzer zoekt haar heil wel elders.

Er bestaat – zo valt te vernemen in de media – voor haar nog genoeg emplooi. Om te beginnen is daar de BoerBurgerBeweging. Caroline van der Plas heeft geen zin om premier te worden, want dan moet ze de hele dag op hoge hakken lopen. Ze wil de partij wel blijven leiden, maar dan vanuit de Tweede Kamer. Voor de rol van minister-president zoekt ze iemand anders.

Zou dat niks voor Mona zijn? Premier is nog eens heel andere koek dan het minst belangrijke staatssecretariaat op het Binnenhof. Roddelpraatjes willen dan ook dat Van der Plas de voormalige prominent van het CDA op het oog heeft voor  deze functie. Uit die partij komt ze tenslotte ook zelf. Sommige bronnen, die zich doorgaans onder een pseudoniem op het voormalige Twitter (tegenwoordig X) uiten, weten het wel zeker. We zullen zien. Tot dusver heeft Van der Plas haar premierskandidaat nog niet onthuld. Maar Mona loopt nu al op hele hoge hakken, dus dat zal geen struikelblok vormen.

Keijzer heeft trouwens nog meer ijzers in het vuur. Wat te denken van de nieuwe partij van Pieter Omtzigt? Die is er weliswaar nog niet (Pieter denkt na) maar ze komt er waarschijnlijk wel. Omtzigt zou wel gek zijn niet een eigen lijst te presenteren. Volgens peilingen zit bijna het halve land met smart daarop te wachten. Een van de polls acht de ‘lijst Omtzigt’ zelfs goed voor 46 Kamerzetels. Veruit de grootste! Veel meer dan Caroline ooit zal halen!

Een probleempje vormt het feit dat Pieter niet voor premier wenst te spelen. Net als Van der Plas blijft hij het liefst in de Tweede Kamer. Omtzigt (ook al afkomstig uit het CDA) voelt heel goed aan dat hij niet geschikt is voor die post. Dan moet je in staat zijn voortdurend compromissen te sluiten. Niks voor Pieter.

Maar wel, zo hoor je in Den Haag mompelen, voor Mona. Dus waarom haar niet hoog op de – vooralsnog hypothetische – lijst geplaatst? Voor Mona moet die situatie trouwens ook voordelen hebben. Mochten de prognoses voor Omtzigt toch ietsjepietsje te optimistisch blijken, dan is een prominent plekje op diens lijst in elk geval verzekerd.