Wat is de grootste politieke partij van Nederland? Als je kijkt naar het ledenaantal is dat zonder meer Forum voor Democratie. Dat beschikt, volgens de Rijksuniversiteit Groningen, over bijna 59.000 betalende aanhangers. Daarna volgt, op ruime afstand, de PvdA met een dikke 40.000 leden. Het CDA staat derde; dat heeft er zo’n 35.000.

Maar als je oordeelt over de politieke macht in de Tweede Kamer zijn dit absoluut niet de grootste partijen. Forum haalde bij  de laatste Kamerverkiezingen vorig jaar acht zetels. Inmiddels zijn dat er na een afsplitsing 5. De PvdA bleef toen steken op 9 zetels, een beschamend laag aantal. Het CDA wist er 15 binnen te slepen, wat na het vertrek van Pieter Omtzigt veranderde in 14. Ook die hebben de christendemocraten virtueel al lang niet meer. Waarschijnlijk zou deze partij bij Kamerverkiezingen op dit moment niet veel meer dan 5 zetels halen.

Gelet op het zetelaantal in de Kamer is de VVD veruit de grootste partij. Haar fractie bestaat uit 34 leden. Ze levert – al voor de vierde keer op rij – de premier. Ook D66 doet het relatief goed: het beschikt over 24 Kamerzetels. Maar qua ledenaantal heeft de VVD weinig in de melk te brokkelen. Slechts ruim 26.000 mensen bleken bereid contributie voor de liberalen neer te tellen. Ook het ledenaantal van D66 is bij lange na niet het hoogste. Het bedraagt 32.000.

Deze opsomming maakt duidelijk dat het ledenaantal van een politieke partij helemaal niets zegt over de invloed die zij heeft in de Tweede Kamer. Forum mag dan op haast 60.000 leden kunnen bogen, dat valt op geen enkele manier te vertalen naar parlementaire zeggenschap. Bij stemmingen in de Kamer telt het aantal zetels waarover een fractie beschikt, niet het aantal leden dat een partij heeft.

FvD is dan wel de grootste ledenpartij, het heeft dus in de volksvertegenwoordiging nauwelijks wat in te brengen. En het ziet ernaar uit dat dat zo zal blijven. De partij van Thierry Baudet komt immers zeer fanatiek op voor de belangen van de wappies (‘Wij willen onze vrijheid terug!’). Wie anders dan zij zou op deze partij willen stemmen? En de wappies vormen op geen stukken na de grootste bevolkingsgroep van Nederland. Het totaal aantal principieel niet tegen corona gevaccineerden bedraagt dacht ik een dikke tien procent. De gristenwappies moet je daar nog van aftrekken, want zij stemmen op de SGP of wie weet op de ChristenUnie. Dan hou je nog maar een paar procent over dat van plan is steun aan Thierry te overwegen.

Overigens is 60.000 leden nog niet voldoende voor 1 Kamerzetel (daarvoor zijn ongeveer 70.000 kiezers nodig). Ik snap wel dat je geen lid hoeft te zijn om op een partij te stemmen, maar naar het zich laat aanzien ligt dat bij Forum een slagje ingewikkelder. Als je in Baudet gelooft ben je kennelijk zo idolaat van hem dat je meteen toetreedt tot zijn partij.

Overigens is de VVD lang niet de kleinste ledenpartij van Nederland. Er is namelijk een partij die maar 1 lid heeft, omdat het voor anderen verboden is zich erbij aan te sluiten. Die partij heeft in de Kamer de op twee na meeste zetels.