In een stukje dat een dikke maand geleden op deze website verscheen noemde ik de kans dat 50PLUS een zeteltje zou halen bij de aanstaande Kamerverkiezingen ‘vrij groot’. Helemaal fout, moet ik inmiddels bekennen. Op dit moment lijken de mogelijkheden voor de ouderenpartij om een zelfs zeer bescheiden rolletje te spelen me nul. Wat ik destijds ernstig onderschat heb is het talent van de oudjes om door intern geruzie hun eigen glazen in te gooien.

Zoals het er destijds naar uitzag zou Ellen Verkoelen de nieuwe lijsttrekker van 50PLUS worden. Niet iemand met een geweldige reputatie, maar in ieder geval geen onruststookster. Als  gemeenteraadslid in Rotterdam en Provinciale Statenlid in Zuid-Holland zelfs iemand met een zekere ervaring.

Maar Verkoelen is helemaal geen lijsttrekker geworden. Ze was wel voorgedragen door het bestuur, maar verder kwam ze niet. Tijdens een congres in Ede vorige week slaagden de bejaarden er niet in de bestuursvoordracht te accorderen. Integendeel.

Het congres liep uit op een chaos na een hevige discussie over procedures en personen. Een hoofdrol werd daarbij gespeeld door ene Gerard van Hooft, een gewezen financieel expert. Van Hooft, die zich gepasseerd voelde als kandidaat-lijsttrekker, maakte tijdens de bijeenkomst zoveel misbaar dat partijvoorzitter Jorien van den Herik hem door de politie uit de zaal liet zetten. Het congres werd daarna voortijdig afgebroken wegens twist en tweedracht. Van het vaststellen van het verkiezingsprogramma kwam dus niets terecht. Laat staan dat de leden aan de kandidatenlijst toekwamen, want de onenigheid bij 50PLUS gaat altijd over personen, zelden of nooit over de inhoud. Van den Herik legde overigens zijn voorzittersfunctie na afloop van het congres in Ede neer.

Afgelopen weekend mochten de ouderen zich opnieuw uitspreken. Digitaal, want dan is de kans op gedonder het kleinste. En wat bleek? De Brabander Van Hooft, die eerder bijna de partij was uitgestuurd, is alsnog tot lijsttrekker verkozen. Weliswaar met een kleine marge (51 procent gaf zijn voorkeur aan hem), maar niettemin.

Dat neemt niet weg dat het nu definitief afgelopen is met 50PLUS. Want wie zou er nog op deze ultieme conflictpartij willen stemmen? De leden ongetwijfeld, maar dat zijn er niet mee dan een paar. Lang niet voldoende voor een zetel in elk geval. En verder?

50PLUS heeft zijn reputatie als ruziepartij ten overvloede bevestigd. En het ligt deze keer niet aan Henk Krol (ex-partijleider) of Jan Nagel (oprichter en ex-partijvoorzitter), want zij maken geen deel meer uit van de club. Het ligt ook niet aan Geert Dales (ex-partijvoorzitter), want ook die is weg.

Het is jammer voor senator Marin van Rooijen en een paar andere goedwillenden die de partij hebben proberen te redden, maar het is afgelopen met 50PLUS. Op naar de (ongetwijfeld rumoerige) opheffingsvergadering van deze treurige one-issuepartij.