Het gaat weer eens wat minder met de woningmarkt. De verkoopprijzen zijn met bijna zes procent gedaald. In de ogen van de één – meestal werkzaam in de journalistiek, maar er zijn ook anderen – is dit een teken dat de economische neergang definitief is begonnen. Wat wil je ook, met die torenhoge inflatie. Anderen – makelaars bijvoorbeeld – slaan een geruststellend toontje aan. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) betekent de daling van de huizenprijzen alleen ‘dat de gekte uit de markt is’. Zoiets horen potentiële kopers en verkopers ongetwijfeld liever.
Dat de woningprijzen minder hoog zijn dan nog maar pas geleden heeft uiteraard ook te maken met de gestegen hypotheekrente. Die bedroeg zo’n anderhalf procent maar ligt nu al boven de vier procent. Dat schrikt kopers af. Gelukkig bestaat in Nederland het verschijnsel van de hypotheekrenteaftrek. Betaalde hypotheekrente mag – in tegenstelling tot in veel andere landen – in mindering gebracht worden op het belastbare inkomen. Dat scheelt een slok op een borrel. Als je een huis koopt, betaalt de fiscus in feite mee.
Jarenlang was dit fenomeen, behoedzaam aangeduid met de term H-woord, politiek onbespreekbaar. Je praatte er niet eens over, laat staan dat je over afschaffen begon. Je kon het alleen benoemen met een initiaal, net zoals van iemand die kanker heeft gezegd wordt: hij heeft K. Politici die zelfs maar de indruk wekten ooit in deze fiscale faciliteit te willen snijden konden hun carrière wel op hun buik schrijven. Aan de renteaftrek ‘morrelen’ (dat woord leek speciaal uitgevonden om in deze combinatie te worden toegepast) stond gelijk aan politieke zelfmoord.
Heel, heel langzaam is dat veranderd. Eerst waren het de linkse partijen die durfden betogen dat de ‘villasubsidie’ echt niet meer kon, omdat vooral de rijken ervan profiteerden. Maar uiteindelijk ging ook de VVD overstag. Partijleider Mark Rutte moest er in 2012 wel nog kiezersbedrog voor plegen. In de verkiezingscampagne beloofde hij toen dat bescherming van de renteaftrek voor zijn partij ‘absolute topprioriteit’ had. Maar in het regeerakkoord dat hij met de PvdA sloot bleek dat wel degelijk het mes zou gaan in het belastingvoordeel. Tot grote woede van iedereen die pal stond voor het eigen huizenbezit, De Telegraaf voorop.
Die beperking van de H-aftrek had overigens maar een zeer bescheiden karakter. Nog steeds kan een huizenkoper de belastingdienst flink laten meebetalen. Er zijn wel voorstellen van ambtenaren en anderen geweest om het tempo te versnellen, maar daarvan willen met name VVD en CDA niets weten.
Het zou me zeer verbazen als de discussie hierover binnenkort weer de kop opsteekt. In een tijd waarin de rente stijgt, moet je zeker niet over het H-woord beginnen. Dat is nog steeds politiek buitengewoon onverstandig.
Geef een reactie