Van sommige gesprekken weet je al bij voorbaat dat ze niets zullen opleveren. In elk geval geen nieuwe inzichten. Neem BBB-Kamerlid Caroline van der Plas. Die heeft eurocommissaris Frans Timmermans te spreken gevraagd. Hij moet haar uitleggen hoe de EU-regelgeving over stikstof in elkaar zit.

Waarom ze dat heeft gedaan is mij niet helemaal duidelijk. Denkt ze echt dat Timmermans iets anders zal zeggen dan Mark Rutte, Sigrid Kaag, Christianne van der Wal en zoveel anderen al tijden beweren?

Niettemin: iedereen heeft het recht om met eigen oren te horen wat algemeen bekend is en wat hij (of zij in dit geval) helemaal niet wil horen. Laat staan dat haar plattelandsachterban er voor open zou staan.

Timmermans heeft positief gereageerd op het verzoek van Lientje1967, zoals Van der Plas zich op Twitter noemt. ‘Ze is van harte welkom,’ zei hij in Trouw. Maar over wat de BBB-leider te horen gaat krijgen doet hij niet geheimzinnig. ‘We kunnen niet net doen alsof er geen stikstofprobleem is.’

Caroline weet dat natuurlijk ook. Daarom gooit ze het – vanzelfsprekend op Twitter – over een andere boeg. ‘Er is een misverstand ontstaan. De afspraak moet in Den Haag. Ik kan niet een hele dag naar Brussel. Mijn werk is hier.’

Een beetje vreemde opmerking. Alsof Brussel aan het andere eind van de wereld ligt. Het is – weet ik uit ondervinding – maar een uur en drie kwartier rijden. Heen en terug komt dat neer op drie en een half uur. Plus een uurtje (nou ja, eerder een kwartiertje, schat ik) voor een onderhoud dat voor geen van de deelnemers ook maar een sikkepit nieuws zal opleveren. Dan is Lientje toch weer vrij snel terug in Den Haag om daar haar belangrijke werk te doen? Tussen haakjes: toen Van der Plas de spelletjesprogramma’s op de beeldbuis platliep zat ze toch ook niet in Den Haag? De tv-studio’s staan bij mijn weten in Hilversum en omstreken.

Trouwens, is het werk van Timmermans dan niet in Brussel? Zou hij, vicevoorzitter van de Europese Commissie tenslotte, wel tijd hebben om naar Den Haag te komen om daar voor een stokdove een volkomen grijsgedraaide plaat af te spelen?

Maar goed, als ik Frans was zou ik proberen een gaatje te vinden. Er zal toch wel ergens een kamertje zijn waar Van der Plas en hij allebei in passen? Zij en de vele aanhangers van BBB mogen niet het idee krijgen dat ze niet interessant genoeg worden gevonden. Toch?

Als Van der Plas Timmermans gesproken heeft, kan ze wellicht ook haar licht eens opsteken bij de rechter die destijds de o zo gesmade stikstofuitspraak heeft gedaan. Waarna de coalitiepartijen geen andere mogelijkheid zagen dan de omstreden uitkoopregeling voor uitgerangeerde boeren op te nemen in het regeerakkoord.