Laatst heb ik een weerhuisje gekocht. Je weet wel zo’n huisje met twee poortjes. Als het mooi weer wordt, komt het vrouwtje naar buiten, bij lelijk weer het mannetje.
Nu vroeg ik me al af of dat nog wel kan, een weerhuisje kopen.

In de eerste plaats omdat het misschien wat altmodisch is. De eerste weerhuisjes werden namelijk al gemaakt rond 1726. En sindsdien is er weinig veranderd aan het uiterlijk. Het mannetje draagt steevast een hoed. Soms draagt hij een Lederhose. Wat mijns inziens niet past bij het weertype dat hij voorspelt. Het vrouwtje daarentegen is juist warm aangekleed. Wanneer komt er eens een vrouwtje in bikini naar buiten?

André van Leijen, Oud weerhuisje

Bron: Wikipedia

Wat die twee binnen in het huisje met elkaar uitvreten, blijft verborgen in de nissen van het huisje. Waarschijnlijk niets, want man en vrouw blijven keurig van elkaar gescheiden. Zo hoort dat ook bij stellen die niet getrouwd zijn. Althans volgens de richtlijnen van de Oostenrijkse en Zuid-Duitse samenleving. Dat die twee samen “hokken” in een weerhuisje is al erg genoeg.

In de tweede plaats omdat weerhuisjes nogal seksistisch zijn. Waarom moeten vrouwen altijd voor mooi weer spelen en gaat het donderen als de mannen op het toneel verschijnen? Bovendien zijn de lhbti’s  zwaar ondervertegenwoordigd in die weerhuisjes. Het zijn altijd heterostellen.

Maar vandaag gebeurde er iets vreemds. Nadat de hele week het mannetje naar buiten was gekomen, kwam ineens het vrouwtje naar buiten. En daarna ging het onweren.
De tijden zijn veranderd: als de vrouwtjes naar buiten komen, is het tegenwoordig blijkbaar code rood.