Wat zegt een politieke bestuurder als hij echt niet meer weet hoe het verder moet? Dan noemt hij de ontstane situatie ‘onacceptabel’. Of beter nog: ‘volstrekt onacceptabel’, want dat klinkt daadkrachtiger. Premier Mark Rutte gebruikte die uitdrukking dan ook toen hij zich samen met justitieminister Dilan Yesligöz uitliet over de boerenprotesten tegen het voorgenomen stikstofbeleid.

De opstandige boeren intimideerden verantwoordelijk minister Christianne van der Wal en andere politieke kopstukken, stichtten brand, kieperden mest op het wegdek met alle risico’s van dien, kapten bomen en deden nog een heleboel andere dingen die de wetgever streng heeft verboden. In zijn reactie noemde Rutte het recht op demonstratie een groot goed. Maar hij voegde er in één adem aan toe dat de wet daarbij niet mag worden overtreden.

Eén ding deed Rutte niet. Namelijk aankondigen dat de politie – of desnoods het leger – zal optreden tegen de hun boekje zover te buiten gaande agrariërs. Zal hij ook niet doen. Laat staan dat hij de gewapende macht daadwerkelijk zal inzetten. Het gevaar dat de boel dan ontspoort is veel te groot. Dat weten de boze boeren uiteraard. Dus kunnen zij ongehinderd hun gang gaan. Dat zullen ze ook blijven doen, want ze zijn met velen en beschikken met hun tractoren over gevreesde strijdmiddelen. Aanvankelijk tevens over sympathie van een meerderheid van de bevolking, al zijn ze die vermoedelijk allang kwijt.

Gedupeerden uit andere sectoren zullen het nieuws over de boeren gefrustreerd en met knarsende tanden volgen. Het is ondenkbaar dat bijvoorbeeld met ontslag bedreigde leraren of kantoorklerken wegen bezetten of de boel in de fik steken. Ook zij genieten vaak de morele steun van een meerderheid. Maar ze hebben geen ‘trekkers’ en zijn doorgaans ook niet van die fysieke mannetjesputters. De politie is dus veel minder bang voor hun acties.

Leraren en andere minder militante verzetsgroepen dreigen na ’onacceptabele’ protesten meteen op de bon geslingerd te worden en afgevoerd. Ze weten dat en gedragen zich ernaar. Ze halen het niet in hun hoofd iets te doen waarvan ze aanvoelen dat Rutte c.s. het niet zullen pikken.

Het ene ‘onacceptabele’ is blijkbaar het andere niet. Als je maar genoeg met je spierballen kunt rollen, kun je je heel wat meer permitteren dan de rest. Als je niet sterk bent heeft het weinig zin te proberen slim te zijn. Dat de wet voor iedereen gelijk is, geldt alleen op papier.