Goed beschouwd valt het niet mee om verkiezingen te verliezen. Stel, je levert bij een stembusgang zetels 5 in. Dan moet het toch lukken om een peiling te vinden die voorspelde dat je er 6 zou kwijtraken? In zo’n geval kun je altijd zeggen dat je het beter hebt gedaan dan de meest sombere prognose. (Nederlagen als van de PvdA in 2017, toen niet minder dan 29 zetels verloren gingen, laat ik hier maar buiten beschouwing. Sommige situaties zijn zo hopeloos dat er niks anders op zit dan je ellende ronduit toe te geven.)

Zo moet Henri Bontenbal hebben geredeneerd. Bontenbal is, zoals bekend, de nieuwe CDA-lijsttrekker. Zijn strijdkreet luidt dat ‘we Nederland gaan verrassen’. De christendemocraten hebben nu 14 zetels. Volgens de meeste verkiezingsonderzoeken zijn dat er na 22 november nog maar een stuk of 6, wellicht 7.  Mocht het CDA er 8 of 9 halen (om nog te zwijgen van 10) dan hebben ze inderdaad de peilingen verslagen. Ze moeten dan wel met ongeveer 5 Kamerleden minder door het leven, maar ach.

Om het leed verder te verzachten heeft Bontenbal ook nog Pieter Omtzigt achter de hand. Omtzigt heeft zich afgescheiden van de hoofdmacht en een nieuwe partij opgericht: NSC. Die gaat – vooralsnog zeg ik er voorzichtig bij – virtueel aan kop. Misschien blijft dat niet zo, maar de Omtzigtclub gaat het vast beter doen dan het oude CDA. Dan kan Bontenbal toch gewoon het excuus aanvoeren dat zijn partij zonder afsplitsing meer zetels zou hebben gehaald? Temeer daar Henri kan wijzen op nog een afsplitsing, namelijk BBB. En trouwens nóg een, want 50PLUS staat ook onder leiding van een ex-CDA’er.

Ja, als je de Omtzigtpartij op pak hem beet 25 zet, BBB op 10 en 50PLUS op 1, dan ben je goed voor 36 zetels. Voeg daar het reëel bestaande CDA bij en je komt ergens in de 40 uit. Dat is toch het aantal dat Jan Peter Balkenende (nog niet zo heel lang geleden trouwens) ooit het zijne mocht noemen?

Politiek is als puntje bij paaltje komt vooral een kwestie van goed rekenen. En van handig interpreteren uiteraard.

Dit brengt ons wel op de vraag wanneer Omtzigt nu eens komt met zijn lijst en met zijn programma. Ik snap wel dat hij daarmee zo lang mogelijk wacht. Met vaagheid win je verkiezingen, met duidelijkheid niet. Dus laat iedereen vooral denken dat je wil voorstellen wat hij (of zij) het liefste hoort. Uitstel is de sleutel tot het succes.

Maar ooit moet Pieter een keer hom of kuit geven. Als ik het goed heb begrepen is 9 oktober de laatste dag dat dat kan. Zo lang zal hij ons toch niet laten wachten?