Pieter Omtzigt is ‘bekaf’ want hij heeft het hele weekend gesprekken gevoerd met mogelijke kandidaten voor zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Dat gebeurde op een ‘geheim landgoed’ in het midden van het land. Nou ja, zo geheim was het ook weer niet, want de locatie werd onmiddellijk bekend. Het bleek te gaan om conferentieoord Zonheuvel in Doorn, waar Pieter uitgebreid de pers te woord stond. Was Omtzigt niet een halve heilige dan zou de verdenking kunnen postvatten dat hij de naam van het landgoed zelf heeft laten lekken.

Het selecteren van gegadigden voor zijn lijst blijkt een heel precies werkje te zijn. Lichtvaardig daarover denken is beslist niet op zijn plaats. Een ‘megaklus’, noemde hij het zelf. De kandidaten moeten namelijk niet alleen in de smaak vallen bij de partijleiding, ze moeten het ook ‘met elkaar kunnen vinden’. Pieter meldt dat hij ‘ontzettend zijn best doet’ om de juiste personen bij elkaar te zoeken. ‘Hoe meer ik met rust gelaten wordt hoe makkelijker dat is,’ voegde hij daaraan toe. Voor een interviewtje had hij desondanks nog wel ruimte.

Omtzigt streeft er niet naar van NSC meteen de grootste partij te maken. Maar hoe hij een uitbundige groei gaat tegenhouden verklapte hij niet. Op dit moment bezet NSC in de polls de eerste plaats. Dat is dus niet de bedoeling. Wie weet doet zijn ploeg straks niet overal mee aan de verkiezingen, maar er zijn ook andere oplossingen denkbaar. Details wilde Pieter nog niet kwijt. Die zal hij pas onthullen als het moment daar rijp voor is.

Een datum waarop de nieuwe partij met al haar kandidaten zich zal presenteren is er ook nog niet. Waarom zou je je haasten? Volgens de spelregels is er nog tot 9 oktober de tijd.

Inmiddels zal de top van de lijst trouwens wel af zijn. Pieter gaat zich natuurlijk laten bijstaan door zijn vriendjes en vertrouwelingen. Dat zijn naar je mag aannemen allemaal ex-CDA’ers, want uit die partij komt hijzelf ook. Weliswaar is hij er met onmin vertrokken, maar ga er maar van uit dat voormalige Kamerleden als Eddy van Hijum, Nicolien van Vroonhoven en dat soort types graag een helpende hand willen toesteken.

In totaal wil Omtzigt een lijst met zo’n 60 namen. Zoveel zetels zal hij ongetwijfeld niet halen (niet eens de helft). Maar kandidatenlijsten horen de nodige personen te bevatten, dat is nu eenmaal traditie.

Tegelijk werkt Pieter ook aan een verkiezingsprogramma. Dat  is weliswaar al min of meer geschreven door zijn trouwe helper Van Hijum, maar de kandidaten mogen er nog over meepraten. Of ze nog veel kunnen wijzigen, waag ik overigens te betwijfelen. Dat zou Eddy niet zo prettig vinden. Pieter waarschijnlijk evenmin.