Met de Nederlandse vlag (of welke vlag dan ook) heb ik niets, maar het is mijn indruk dat ik tot een snel slinkende minderheid behoor. In sommige andere landen – de Verenigde Staten met name – is de vlag heilig. Aanhangers van voormalig president Donald Trump raken door het dolle heen wanneer ze de Stars and Stripes zien wapperen. De liefde voor het dundoek heeft trouwens niet per definitie iets met politiek te maken. Ook Trumps voorganger, de toch heel wat minder rechts-populistische Barack Obama, liet zich graag fotograferen met dat ding op de achtergrond. De huidige president Joe Biden begint eveneens te beven van eerbied wanneer hij de driekleur ziet. Of zou dat beven in zijn geval door de aderverkalking komen?

In Nederland is het nog niet zover. Niettemin: de populariteit van het stukje textiel rukt op. De Tweede Kamer kan al niet meer vergaderen zonder dat de vlag er bij staat. Een beetje zielig in een hoekje, maar dat zal nog wel veranderen. Zelfs niet erg nationalistische partijen als D66 en GroenLinks durven zich er niet tegen te verzetten. Ook de wekelijkse persconferenties van premier Mark Rutte schijnen niet meer te kunnen plaatsvinden zonder dundoek in de buurt.

Bij de protestacties van de boeren krioelde het eveneens van de lapjes stof. Ze kregen daar zelfs een speciale functie.  Door het nationale symbool omgekeerd op te hangen, kon je laten zien dat je het stikstofstandpunt van de overheid verwierp en een fan was van de BoerBurgerBeweging (BBB). Toen BBB op 15 maart bij de Provinciale Statenverkiezingen afgetekend als eerste eindige, waren onze driekleuren helemaal niet meer aan te slepen.

Morgen is het 5 mei. Dat is de dag waarop we de Tweede Wereldoorlog herdenken. Veruit de meesten die tijdens de bezetting een actieve rol hebben gespeeld zitten mummelend in bejaardentehuizen (als ze niet allang dood zijn). Toch gaan we driftig door met memoreren. Niemand waagt het om zelfs maar te opperen dat het genoeg moet zijn met terugblikken op een periode die haast geen mens bewust heeft meegemaakt.

De driekleur speelt bij 5 mei (en de dodenherdenking van vanavond) een cruciale rol. Een omgekeerde protestvlag past volgens ons kabinet niet in deze plechtige sfeer. Een oproep om het dundoek niet ondersteboven op te hangen, doet verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) nog net niet. Maar hij zou het wel ‘mooi’ vinden als alle vlaggen weer gewoon recht hangen tijdens deze dagen. Al was het maar uit respect voor hen die voor Volk en Vaderland zijn gesneuveld.

Zelf wil ik nog een beetje verder gaan. Mijn advies luidt: laat die vlag ook ná 5 mei op de juiste wijze hangen (dus met het rood boven). Ik heb – zoals eerder uiteengezet – dan wel niks met de vlag, maar aan het boerenprotest heb ik helemáál geen boodschap.