Nederland krijgt een nationale coördinator die de sancties tegen Rusland gaat regisseren en ‘aanjagen’, heeft minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra vrijdag tijdens een persontmoetinkje gezegd. Wie? Tja. Hoekstra heeft al iemand op het oog, maar zijn/haar naam wordt pas maandag bekendgemaakt. Eerst even zeker zijn dat de persoon in kwestie ook wel wil. Maar één ding kon de bewindsman al verklappen. Het zal iemand ‘van groot gewicht’ zijn.

Daarbij vallen twee dingen op te merken. Een enkeling dacht wellicht dat we al een sanctiecoördinator hadden en dat dat de minister van Buitenlandse Zaken was. Die stemt immers allerlei zaken van internationaal beleid op elkaar af. Vallen daar de sancties tegen Rusland dan niet onder?

Degenen die zo redeneren verliezen een belangrijk punt uit het oog. Hoekstra is naast minister van Buitenlandse Zaken ook vicepremier en CDA-leider. Die heeft het hartstikke druk. Zijn hoofd loopt nu al om. Dus hij heeft echt geen tijd om deze onontgonnen, niet in het regeerakkoord voorziene taak op zich te nemen.

En bovendien: tot dusver leek het misschien of Wopke de boel coördineerde, maar de Tweede Kamer is absoluut niet te spreken over de manier waarop dat gebeurde. Elk departement rommelde maar wat op zijn eigen terrein, moest Wopke donderdag tijdens een Kamerdebat tot zijn schande toegeven. Financiën hield zich bezig met financiële tegoeden, Binnenlandse Zaken met vastgoed, Justitie en Veiligheid met notarissen en Infrastructuur met havens en jachten. Van enig ‘zwaluwstaarten’ tussen deze departementen was (en is) geen sprake. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde het gebrek aan organisatie tussen de departementen ‘gênant’ en ook andere fracties hadden scherpe kritiek. Hoekstra stond tijdens het Kamerdebat dan ook met de mond vol tanden.

Nu is hij dat op zich wel gewend, maar aangenaam is het allerminst. Dan maar een nationaal coördinator benoemd. Kan die tenminste de schuld krijgen als het misgaat.

Daarmee is de vraag welke persoon van ‘groot gewicht’ de eervolle taak krijgt lijn te brengen in de Russische sancties nog niet beantwoord. De mededeling van Hoekstra dat hij al iemand weet, maar diens naam nog niet kan verklappen, doet vermoeden dat het wel weer een politieke oudgediende zal zijn. Iemand in de categorie Henk Kamp, zeg maar. Een lid van een coalitiepartij dat zijn sporen heeft verdiend en in verband met zijn leeftijd toch weinig meer om handen heeft.

Als Hoekstra slim was – of hij dat is kun je je afvragen – zou hij iemand van een oppositiepartij benoemen. Bram van Ojik bijvoorbeeld, de voormalige fractievoorzitter van GroenLinks. Een oud-buitenlandwoordvoerder tenslotte, en ook verder tamelijk oud. Kijken of Klaver dan nog de kwalificatie ‘gênant’ in de mond durft te nemen.

Intussen hebben Russische oligarchen nog tot maandag de tijd om hun bezittingen in veiligheid te brengen. Waarschijnlijk nog wel iets langer. Want het duurt daarna vast nog een aantal dagen voor de coördinator voldoende is ingewerkt om te kunnen gaan aanjagen en zwaluwstaarten.