Het CDA heeft plannen gehad om stiekem een negatieve verkiezingscampagne te voeren tegen de VVD, schrijven de journalisten Thijs Broer en Peter Kee in hun boek ‘Code Rood’. Lijsttrekker Mark Rutte moest zwart gemaakt worden, onder meer via laster over MH17 en zijn ‘seksualiteit’.

Het voornemen ging uiteindelijk niet door omdat fractievoorzitter Pieter Heerma er zich tegen keerde. Hij was kennelijk te fatsoenlijk om Rutte op smerige wijze in een kwaad daglicht te stellen. Ook een aantal reclamebureaus zag weinig brood in de bedenksels van het CDA. Misschien vreesden zij wel dat de poging om de VVD-leider in diskrediet te brengen weinig succes zou hebben. Nederlandse kiezers houden niet van zwartmakerij, zoals de SP bij de Europese verkiezingen van 2019 heeft moeten ondervinden. Een poging van de tomaatrode socialisten om PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans ongunstig af te beelden leidde tot een pijnlijke electorale afstraffing voor de SP. Terwijl de PvdA nota bene de grootste Nederlandse partij in het Europarlement werd.

CDA-leider Wopke Hoekstra en campagnestrateeg Raymond Knops ontkennen uiteraard op de hoogte te zijn geweest van operatie ‘Black Hand’ , zoals de snode plannen te boek stonden. Of dat klopt weet ik niet. Laat ik hier niet het tegendeel suggereren.

Maar wie er wel van wist was Pieter Omtzigt, destijds nog CDA’er, en niet de eerste de beste. De initiatiefnemers van de lastercampagne, van wie CDA-financier Hans van der Wind de belangrijkste was, hebben contact met hem gehad. Ze wilden onder meer vernemen wat de zwakke punten van Rutte waren.

Maar toen duidelijk werd dat zij een ‘ongepaste’ persoonlijke aanval op de premier voor ogen hadden, distantieerde Omtzigt zich er ogenblikkelijk van, zo laat hij nu weten. ‘Ik heb aangegeven daaraan niet mee te willen werken.’ Omtzigt meldde een en ander ook vertrouwelijk aan Liesbeth Spies, voorzitter van de CDA-commissie die onderzoek deed naar de mislukte verkiezingscampagne. Die brief was kennelijk zo vertrouwelijk dat hij de publiciteit niet heeft mogen bereiken. Spies is trouwens ook glad vergeten er melding van te maken in haar toch vrij lijvige rapport.

Vanzelfsprekend wordt Omtzigt meteen op zijn woord geloofd als hij beweert dat hij niks van doen wilde hebben met ‘Black Hand’. Hij is immers heilig verklaard en heiligen liegen niet. Voor kritische vragen, waar hij zelf zo dol op is, hoeft hij dus niet bang te zijn. Laat staan voor tegenspraak. Stel je voor zeg, dat deze Held des Vaderlands bij iets lelijks betrokken was. Dan zouden al die Nederlanders die deze superparlementariër blind steunen het mis hebben. Ondenkbaar, toch?