Een ontstellend bericht: Thierry Baudet is in België op zijn hoofd geslagen. Hij wilde er een lezing geven en toen verscheen een man met oranje paraplu. Hij riep in het Oekraïens ‘Nee tegen het fascisme’ of zoiets en sloeg op Thierry in. Met die oranje paraplu. Wie weet wat erin verborgen was.

Baudet hield aan de aanslag een bult over, maar kon zijn toespraak gewoon houden. Heel erg was het dus niet. Maar wie weet wat er gebeurd zou zijn als politiebeambten de Oekraïner niet meteen hadden overmeesterd.

Vrijwel direct na het incident kwamen de reacties los. Van VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz. Van PvdA-GroenLinks-leider Frans Timmermans. Ook Kamervoorzitter Vera Bergkamp liet van zich horen. Zelfs demissionair premier Mark Rutte deed een duit in het zakje. En tal van anderen. Al deze reacties waren vrijwel identiek. ‘Discussies zijn prima, maar ze horen mondeling gevoerd te worden. Van Kamerleden blijf je af.’

Hoofdstuk gesloten, zou je verwachten. Een naar voorval, maar in de politiek loop je nu eenmaal risico’s. Toegegeven: bekende en non-conventionele politici meer dan de onbekende en conventionele. Niettemin: op zeker moment kan er een persoon opstaan, al dan niet voorzien van een oranje paraplu, die het niet met je eens is. En die het meningsverschil ernstig genoeg vindt voor een rake klap. Het deugt niet, maar in een samenleving vol opgewonden standjes (die je zelf nog verder hebt opgefokt) dien je er rekening mee te houden.

Dat is evenwel niet wat Forum voor Democratie, Baudets partij, vindt. Zij heeft haar campagne-activiteiten ‘de komende dagen’ stilgelegd. Baudet heeft trouwens een ‘lichte hersenschudding’, laat ze weten. (Andere bronnen zijn er hiervoor bij mijn weten niet.) ‘Naar omstandigheden’ gaat het wel goed met de partijleider. Dat neemt niet weg dat de veiligheid en gezondheid van deze super-wappie voorop staan.

In de tussentijd vraagt de partij aan haar vele trouwe leden geld over te maken voor beveiliging. Ze wil de hele top vijf (meer Kamerleden heeft Forum niet) voorzien van alert om zich heen kijkende kleerkasten. Baudet werd in België al vergezeld door een dergelijk, duurbetaald persoon. Helaas: die slaagde er niet in de man met de oranje paraplu van zijn actie te weerhouden.

Het nieuwtje over het staken van verkiezingsbijeenkomsten roept wel een aantal vragen bij mij op. Om te beginnen: wat moest Baudet eigenlijk in België? Daar zijn toch nauwelijks Nederlandse stemgerechtigden te vinden? Had hij die lezing niet beter in bijvoorbeeld Lochem of Kudelstaart kunnen houden? En waar zijn de medische rapporten die aantonen dat het onverantwoord is om door te gaan met campagnevoeren?

Is het voor een partij die er volgens de polls niet best voorstaat niet veel lucratiever om, eenmaal in het middelpunt van de belangstelling, daar zo lang mogelijk te blijven?  Wanneer heeft een uitspraak van Baudet ooit positieve reacties ontmoet van Yeşilgöz, Timmermans, Bergkamp, Rutte en al die anderen? Is dit niet een moment om heel lang vast te houden?

En opeens komt er een verschrikkelijk vermoeden in mij op. Thierry zal die bijeenkomst in Gent toch niet… in scène hebben gezet… om op deze manier… Nee, dat zou al te erg zijn. Ik durf het niet eens uit te spreken.

Wat zat er trouwens in die oranje paraplu?