In vrijwel elke Britse stad is een liefdadigheidswinkel te vinden waarvan de opbrengst gaat naar nooddruftige honden. Overal zie je hier bazen met die beesten rondlopen, al dan niet aangelijnd of liggend in een wandelwagen, de peuter aangelijnd er naast. Restaurants, pubs en zelfs musea adverteren met Dogs allowed. Ik zou eraan toe willen voegen …and utterly tolerated. Daar gaan de Britten ver in.
Annie en ik drinken een kop thee op een terras, verderop zit een man met een labrador onder zijn tafeltje. Hij breekt een stukje van zijn sandwich, geeft het aan zijn hond die lebberend zijn vingers aflikt. Baasje eet smakelijk de rest van zijn lunch met zijn kleffe hand. Om de paar minuten passeren wandelaars met hun hond het terras. Elke keer vliegt een klein kolere keffertje vinnig blaffend op. Niemand kijkt op of om en luncht onverstoorbaar door, de ware Britse volksaard ten voeten uit.
Niet alle Britten blijven zo onverstoorbaar. Er zijn er die maatregelen willen tegen agressieve honden. In het Verenigd Koninkrijk zijn vier miljoen geregistreerde bijtincidenten per jaar. Twee American XL Bull Dogs vielen op vrijdag 22 september 2023 in een park in Walworth in Zuid-Londen een man aan, die ernstig verwond naar het ziekenhuis werd afgevoerd, een jaar eerder werd een man door zulke honden doodgebeten. Prime Minister Rishi Sunak stelde voor om de Dangerous Dogs Act aan te passen om gevaarlijke rassen uit te bannen. In het centrum van Londen liepen honderden demonstranten tegen zijn voorstel te hoop met de leus: Don’t bully our bullies, Pest onze pestkoppen niet, het ligt niet aan de hond, het ligt aan de baas.
Maar er zijn lichtpuntjes. Annie en ik bezoeken de Dog Trials op de Country Show in Thropton. Aandoenlijke baasjes laten hun even aandoenlijke hondjes heen en weer rennen, over een hekje springen, door een buis kruipen. Trots worden de gewonnen bekers in ontvangst genomen. Een zwarte mopshond, gekleed in een geel outfitje, staat erbij als een reuzenwesp op vier pootjes. Kan het nog gekker, vragen wij ons af. We hoeven niet lang te wachten op antwoord, we krijgen een folder in onze hand gedrukt. Voor de ziek-zwak-misselijke hond is er Clinical Canine Massage Therapy tegen problemen met het in en uit de auto stappen, afnemende belangstelling om uitgelaten te worden, prestatieproblemen bij het sporten, weerstand tegen aaien, depressie bij de kettinghond, voortijdig aftakelen, janken en keffen…
Zeg daar maar eens ‘WOEF’ tegen.
Geef een reactie