Het ontvangen van veel dreigementen kan uitgroeien tot een ‘statussymbool’, schreef ik deze week op Dwarsliggers. Dat vind ik (uiteraard) nog steeds. Maar ik schreef ook: ‘Je hoort helemaal niemand te bedreigen.’ Ook dat is nog altijd mijn mening. Het bedreigen van politici (of anderen) is volstrekt verwerpelijk. Dat geldt voor PVV-leider Geert Wilders, maar ook voor zijn ideologische tegenpool, Sigrid Kaag van D66 (en voor iedereen voor wie deze boodschap van toepassing is).

In het tv-programma College Tour laat Kaag weten dat ze overweegt met de politiek te stoppen. Ze denkt erover om bij de volgende verkiezingen weer naar het buitenland te vertrekken in plaats van zich opnieuw beschikbaar te stellen als D66-lijstrekker. Haar volwassen dochters (ook aanwezig bij de opnames) zijn bang dat haar hetzelfde zal overkomen als Els Borst, een D66-politicia die werd vermoord. ‘Dat is een belangrijke boodschap. Ik luister altijd naar mijn dochters.’

De angst is begrijpelijk. Kaag ontvangt voortdurend bedreigingen. Op sociale media is het scheldwoord ‘heks’ al zo normaal dat het nauwelijks nog opvalt. Vorig jaar verscheen een man met een brandende fakkel voor de deur van haar woning, als in een middeleeuwse gruwelscène. Dat Kaag zou willen ophouden als D66-stemmentrekker is verre van vreemd.

Het is natuurlijk niet uitgesloten dat bij haar tv-mededeling sprake was van enig effectbejag. Tegenstanders geven op Twitter ruimschoots baan aan deze gedachte. Ze veronderstellen dat de minister van Financiën met haar tv-optreden haar vertrek alvast ‘witwast’.

Maar zou ze daarvoor ook haar dochters durven in te zetten? Dat idee is volgens deze tegenstanders blijkbaar onzinnig. Ze ontzien zich niet om de woorden van Kaag als ‘laf’ te betitelen.

Wilders zelf heeft overigens nog niet gereageerd op haar uitlatingen. Gaat hij naar mijn verwachting ook niet doen, of hooguit heel lauw. Je zou het eens moeten wagen te betwijfelen of Geblondeerde Geert zich wel zoveel zorgen maakt over zijn lichamelijk welzijn. De verontwaardiging zou niet van de lucht zijn als je je afvroeg of de voortdurende beveiliging van Wilders (kost miljoenen!) echt noodzakelijk is. Misschien dat niet iedereen dit weet, maar de PVV-baas wordt dag en nacht in de gaten gehouden door zwaargebouwde kleerkasten met oortjes, ook in het Tweede Kamergebouw, waar het kennelijk erg onveilig is. Ook al komt het grootste deel van zijn (digitale) bedreigingen uit Pakistan en andere verafgelegen streken.

Nee, dat Wilders met zijn jammerklachten erop uit zou zijn kiezers te paaien – zelfs die gedachte mag niet in je hoofd opkomen. Maar dat Kaag voortdurend spoken ziet, dat ze zelfs haar gezin misbruikt om deze ‘propagandastunt’ in het hoofd van haar electoraat te krijgen, is volkomen normaal, althans in de ogen van de PVV-fans en andere Kaag-haters.

Of Kaag nog lang in ons midden blijft, weet ik niet. Maar wat ik wel weet is dat de wederzijdse standpunten veel te ver gepolariseerd zijn. Een rustig gesprek tussen voor- en tegenstanders van het kabinetsbeleid is niet meer mogelijk. Dit komt nooit meer goed.