Zoals gebruikelijk zijn de coronamaatregelen die premier Mark Rutte en volksgezondheidsminister Hugo de Jonge morgenavond zullen aankondigen uitgelekt. Alleen: deze keer viel er niet veel te lekken, want het kabinet weet het blijkbaar ook niet meer. Dat het iets moest doen was wel duidelijk toen de besmettingscijfers de laatste weken maar bleven oplopen. Maar wat?

Een dikke maand terug had het de anderhalve meter nog triomfantelijk losgelaten, omdat het dacht dat het niet meer nodig zou zijn dat mensen afstand van elkaar hielden. Het gebod om niet te dicht bij elkaar in de buurt te komen nam trouwens toch haast niemand meer serieus.

Maar nu blijkt dat het coronavirus nog lang niet is verslagen. Het aantal besmettingen loopt weer pijlsnel op en de ziekenhuizen jammeren dat ze te weinig capaciteit hebben om de toestroom te kunnen verwerken. Eigenlijk zou je opnieuw tot een lockdown moeten besluiten om de boel althans enigszins onder controle te kunnen houden. Maar in zo’n vergaande ingreep, die bovendien de economie zou verlammen, heeft op dit moment niemand zin. We hadden er in het voorjaar juist met zoveel optimisme afscheid van genomen.

Dus daarom in vredesnaam maar wat halfslachtige voorschriften uit de gereedschapskist gehaald.  De coronapas, al verplicht in de horeca en in theaters, krijgt uitbreiding naar onder meer sportscholen en musea. Veel helpen zal dat zeker niet. Iedereen weet dat veel cafés en restaurants nauwelijks of niet controleren of hun bezoekers wel met een QR-code kunnen aantonen dat ze ingeënt zijn tegen de ziekte. Je kunt zo’n code wel op meer plaatsen verplicht stellen, maar zolang de controle en de keiharde sancties op overtredingen ontbreken, zal dat weinig soelaas bieden. En die controle aanscherpen is alleen al vanwege het luidkeelse boegeroep van de wappies en hun medestanders vrijwel ondenkbaar.

Rutte en De Jonge zullen morgen verder laten weten dat weer op meer plaatsen mondkapjes gedragen dienen te worden. Op dit moment zijn die alleen nog verplicht in het openbaar vervoer. Maar binnenkort moeten kappers, winkelbezoekers en anderen er ook weer aan geloven. Of dit instrument – waartegen het kabinet en zijn adviseur Jaap van Dissel zich lange tijd verzet hebben – ook maar iets oplevert bij de bestrijding van corona is zeer de vraag. Zeker als die mondkapjes alleen op de kin, of in elk geval niet over de neus, worden gedragen. En dat is heel vaak het geval, zoals iedereen moeiteloos kan constateren.

Kortom: Rutte en De Jonge zullen morgenavond met tranen in de ogen hun halfzachte pakket presenteren, maar iedereen – ook zijzelf – weet dat het niet genoeg is. En dat ze over een paar weken hoogstwaarschijnlijk terug moeten komen om alsnog een lockdown of iets dergelijks te verordonneren. Ongetwijfeld met nog meer tranen in de ogen. En met de moed in de schoenen.