Er zijn in Nederland (en vermoedelijk ook elders) twee mogelijkheden: je bent links (of ultralinks) of je bent (ultra)rechts. And never the twain shall meet. Maar soms, heel soms, maakt een uithangbord van een van beide kanten een verkeerde beweging. Hoon uit eigen kring is dan onherroepelijk het deel van deze zondaar. Foei, foei en nog eens foei!

De Volkskrant is zonder meer een pronkstuk van links. Deze krant weet alles beter, net zoals De Telegraaf ter rechterzijde. Ze deugt. Onveranderlijk kiest ze partij voor Femke Halsema, Jesse Klaver, Sigrid Kaag, de onderkant van de samenleving, de minima en de vluchtelingen. Uiteraard is ze altijd politiek correct en zo woke mogelijk. Blanken worden zonder mankeren ‘witten’ genoemd en slaven ‘tot slaaf gemaakten’. Foute koppen zul je in deze kant niet aantreffen.

Behalve vandaag dan. Nota bene op de voorpagina. Daar staat met koeien van letters: ‘Lastpakken zonder enig toekomstperspectief.’ Deze woorden verwijzen naar ‘een kleine groep asielzoekers’. Veiligelanders, die geen enkele kans maken dat hun asielaanvraag wordt erkend. Maar ze verpesten het wel voor de rest met hun wangedrag, blijkt uit een reportage verderop in de krant. ‘Ze willen me nergens hebben. Dus tja, wat zou jij dan doen?’

Een objectieve waarnemer zou denken dat het hier een keurig staaltje journalistiek betreft. Correct beschrijft de verslaggever hoe mensen die totaal geen uitzicht hebben op erkenning als asielzoeker er maar een beetje op los leven. Ze melden zich bij elke opvanggelegenheid, vertonen onacceptabel gedrag en bezorgen anderen, die wel in aanmerking komen voor een status, een negatief imago.

Maar dat is niet de reactie van een heleboel voorstaande linkse twitteraars. Marion Koopmans bijvoorbeeld, in het dagelijks leven virologe, bekent ‘sprakeloos’ te zijn bij zulke rechtse praat. Ook universitair docent in Leiden Miko Flohr is zeer uit zijn humeur. ‘Ik geloof dat ik even helemaal niets te zeggen weet.’ Weer iemand anders heeft het over het ‘dehumaniseren van vluchtelingen’. Enzovoort.

De hoofdredactie van de Volkskrant beseft inmiddels dat ze iets heel stoms heeft gedaan. De eigen achterban tegen de schenen schoppen! Hoe achterlijk kun je zijn? De hoofdredacteur wringt zich op Twitter in allerlei bochten.

Online is de gewraakte voorpaginakop inmiddels aangepast, ‘”Veiligelanders” zijn nergens welkom en daar heeft iedereen last van’ staat er nu. Dat lijkt me al heel wat beter in het politiek correcte straatje te passen. Helaas: dit was online. In de gedrukte versie van de krant is de misstap nooit meer goed te maken.

Gelukkig vergeten linkse mensen (ook als ze ultralinks zijn) snel. Net als rechtse mensen trouwens. Die zullen de Volkskrant echt wel een deugkrant blijven noemen.