De leden van de VVD worden ongeduldig. Een paar maanden geleden beloofde partijleider (en premier) Mark Rutte dat er ‘een pakket maatregelen’ zou komen om de asielinstroom omlaag te krijgen. Waar zijn die maatregelen dan? Het aantal gelukszoekers en andere buitenlanders dat naar Nederland komt is veel te hoog. Dat kan zo toch niet voortduren?

Nee, dat snapte premier (en partijleider) Rutte ook, zei hij gisteren tijdens een ledenraadpleging in Apeldoorn. Alleen: hij moet heel voorzichtig opereren. Coalitiepartners ChristenUnie en D66 willen niet. ‘We moeten draagvlak behouden voor de opvang van echte vluchtelingen.’

En voor het kabinet, bedoelde hij. Want – dit zei hij er niet bij, maar dat snapten die VVD’ers zo ook wel – als er nu verkiezingen zouden komen, konden die wel eens fataal uitpakken. Misschien zou de BoerBurgerBeweging (BBB) van Lientje1967 dan de grootste worden. Dat moeten we toch niet hebben?

Er zijn weliswaar enkele bemoedigende signalen: in een recente peiling stijgt de VVD weer, terwijl de BBB heel wat virtuele zetels kwijtraakt nu de boerenkwestie op de achtergrond is beland. Maar voorzichtigheid blijft de moeder van de porseleinkast. Als over enkele weken alle polls voor de VVD zouden zijn aangetrokken, dan waagt Rutte misschien een gokje. Op voorwaarde dat de combinatie PvdA/GroenLinks rond die tijd althans ook niet potentieel sterker blijkt dan de liberalen, want je kunt niet behoedzaam genoeg zijn.

Maar mocht het kiezersonderzoek zich voor de VVD in gunstige zin blijven ontwikkelen, dan durft Mark weer, zo zei hij gisteren niet. Dan komt dat ‘pakket maatregelen’ er alsnog. Daarin zullen harde afspraken staan, heel harde. Misschien zelfs dat Nederland de internationale verdragen over het vluchtelingenbeleid wel wil opzeggen.

Kijken of D66 en ChristenUnie dan durven te breken! Want ook zij hebben last van slechte peilingen, misschien zelfs nog meer dan de VVD. En zij kunnen nergens heen, mocht Rutte na de verkiezingen de voluptueuze Lientje (als nummer 2) in de armen sluiten. Kijken of Sigrid Kaag dat leuk vindt, met een handjevol zetels in de oppositie zitten!

Staan de liberalen er evenwel over enkele weken minder riant voor, dan zal Rutte de huid niet verkopen voor de beer is geschoten. Dan houdt hij het bij frequent kabinetsberaad over de heikele kwestie en permanent overleg onder hoogspanning. En dan zal de VVD-leider tijdens een partijcongres omzichtig blijven. Dan zal hij zijn leden waarschuwen geen ‘onverantwoorde risico’s te lopen met de stabiliteit van het kabinet’. Deze leden zullen dat – morrend, maar niettemin – aanvaarden. Althans in meerderheid. Want ook zij begrijpen wel dat aan het onmogelijke niemand is gehouden.

Dus zullen ze ook bij de volgende partijbijeenkomst heel hard blaffen en misschien wel grommen. Maar bijten zullen ze niet.