De Algemene Politieke Beschouwingen van de voorbije twee dagen stonden deels in het teken van de holocaust. Ofwel de ‘holocaust’, zoals Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet de massavernietiging van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog noemt. Met die aanhalingstekens laat Baudet doorschemeren dat hij niet zo heel erg gelooft dat de genocide echt bestaan heeft, ook al zegt hij dat er niet bij. Hij gebruikt de holocaust volgens zijn eigen verklaring alleen om een vergelijking te kunnen maken met de coronapas, waar hij zo ontzettend fel tegen is.

Die vergelijking raakt natuurlijk kant noch wal. Wat mij betreft mag je tegen de coronapas zijn en tegen de aantasting van de ‘vrijheid’ (laat ik ook eens aanhalingstekens gebruiken) die het toegangsbewijs met zich meebrengt. Maar dat geeft je nog niet het recht dit instrument op één lijn te stellen met de systematische uitroeiing van een bevolkingsgroep door de nazi’s.

Baudet kreeg dan ook absoluut geen bijval tijdens de APB. Integendeel. Veel fracties namen scherp afstand van zijn woorden. Ze vroegen hem die terug te nemen en excuses aan te bieden. Volksgezondheidsminister Hugo de Jonge (tuk als altijd op gratis publiciteit) ging demonstratief met de rug naar hem toe zitten.

Het hielp natuurlijk allemaal niets. Baudet bleef volhouden dat hij het grootste gelijk van de wereld had, zoals hij altijd doet als hij aangevallen wordt. Het FvD-boegbeeld weet dat hij op geen enkel applaus hoeft te rekenen. Behalve dan van de ‘wappies’, zijn trouwe aanhangers. Het zijn de laatste fans die hij nog heeft. Zelfs PVV-leider Geert Wilders, die zich wél heeft laten vaccineren, neemt op diverse punten afstand van Baudet. Al sprak hij zich tijdens de APB niet uit over de holocaustbeeldspraak. Je weet tenslotte maar nooit of je dan niet enkele PVV-stemmers tegen de schenen schopt, nietwaar?

Zo is Baudet, die toch niet zo lang geleden meende de toekomstige premier van Nederland te zullen worden, alleen nog welkom bij een klein clubje paria’s. Begonnen als een soort gematigde versie van Wilders, die hele volksstammen aansprak, is hij uitgegroeid tot een complete malloot. Naar het schijnt zet hij niet alleen vraagtekens bij de holocaust, maar omhelst hij ook de wildste complottheorieën over 9/11. Het zou me helemaal niet verbazen als hij zich binnenkort bekent tot de gedachte dat de aarde plat is.

Het is nog maar tweeëneenhalf jaar geleden dat FvD de Provinciale Statenverkiezingen won en Baudet bralde dat ‘de Uil van Minerva’ het luchtruim had gekozen. Alle Nederlandse kranten stonden van voor tot achter vol over het nieuwe politieke fenomeen. Iedereen was doodsbang om een tweede Pim Fortuyn te missen.

Inmiddels worden er aan Forum nog maar weinig woorden vuil gemaakt in de media. De allerergste uitspraken van Baudet halen het nieuws nog wel, maar dat gebeurt zelden met chocoladeletters. Niemand hoeft bevreemd op te kijken als de kop ‘Forum voor Democratie opgeheven’ over een tijdje niet eens meer voorpaginawaardig is.