Nog een klein jaartje en VVD-leider Mark Rutte heeft CDA’er Ruud Lubbers ingehaald. Hij is dan de langstzittende premier aller tijden. Een record dat wel niet snel zal sneuvelen, want bijna twaalf jaar is een hele tijd. Bovendien maakt Rutte vooralsnog geen aanstalten om ermee op te houden, dus er komen wellicht nog wat jaartjes bij.
Eén record heeft Mark nu al te pakken: hij is de langstzittende demissionaire premier. De vorige kabinetsformatie (die van 2017 dus) is op dit moment de langste ooit met 225 dagen. De huidige zal die waarschijnlijk nog overtreffen, want ze duurt nu al meer dan tweehonderd dagen. Bovendien diende het kabinet al in januari zijn ontslag in. De formatie van Rutte I nam trouwens ook behoorlijk wat tijd in beslag, namelijk 127 dagen. Alleen met Rutte II ging het snel, dat stond na 54 dagen op het bordes.
Alles bij elkaar is Rutte dus straks circa twee jaar demissionair geweest, een aanzienlijke poos. In zijn totale periode als premier zag hij bijna alle partijleiders met wie hij aan het bewind was de politiek verlaten. Wie met Mark regeert gaat haast per definitie een ellendige toekomst tegemoet.
In Rutte I (een minderheidskabinet met het CDA) was Maxime Verhagen de (officieuze) partijleider van de coalitiepartner. Verhagen verdween in 2012 van het Binnenhof. Zijn partij bevond zich toen op het dieptepunt qua zetelaantal. Verhagen is nu voorzitter van Bouwend Nederland.
Diederik Samsom, partijleider van de PvdA, mislukte in de daaropvolgende kabinetsperiode ook totaal. Hij verliet Den Haag en werd opgevolgd door Lodewijk Asscher. Onder diens leiding boekte de PvdA de grootste verkiezingsnederlaag aller tijden. Asscher is inmiddels eveneens uit de landelijke politiek verdwenen.
In zijn derde kabinet had Rutte te maken met de partijleiders Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66). Beiden moesten afscheid nemen van het Binnenhof en verdwenen met de staart tussen de benen. Nummer drie, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, zit er nog. Hij is er vermoedelijk zelfs weer bij in de komende kabinetsperiode, al verklaarde hij eerder dat hij nooit meer met Rutte wilde regeren. Maar hoe lang Segers nog meegaat, weet alleen de Here. De kans lijkt me aanzienlijk dat hij zich vroeg of laat in een meloen zal verslikken.
Ook over het lot van Wopke Hoekstra (leider van het CDA) en Sigrid Kaag (opvolger van Pechtold als D66-chef) hoeven we ons waarschijnlijk geen illusies te maken. Het CDA is op sterven na dood en ook met D66 gaat het bergafwaarts. In elk geval verwacht ik niet dat die partij Kaag opnieuw als lijsttrekker kiest. Daarvoor is ze toch te weinig een ‘ander mens’ gebleken.
De enige voormalige bondgenoot die Rutte tot dusver glorierijk wist te overleven is Geert Wilders, leider van de PVV (gedoogpartner in Rutte I). Van hem en zijn eindeloze reeks moties van wantrouwen zal Rutte waarschijnlijk nooit verlost raken. Wilders blijft zeker nog tien jaar Kamerlid, misschien wel twintig. Mogelijk sterft hij zelfs in het harnas. Never mind, Mark. You can’t win them all.
Geef een reactie