Gaat de VVD-leiding de samenwerking met de PVV van Geert Wilders nog uitsluiten? Voorlopig maakt ze niet die indruk. Ze maakt ook niet de indruk dat  ze een kabinet met de PVV willen blokkeren. Eigenlijk maakt ze helemaal geen indruk. Ze is waarschijnlijk vooral bezig met tijdrekken, zodat de terugtocht wat minder smadelijk is. Of vergis ik mij?

De feiten. Een maandje terug opperde de liberale partijleider Dilan Yeşilgöz een mogelijke coalitie met Wilders. Die is weliswaar door haar voorganger Mark Rutte na 2012 steeds afgewezen, maar Yeşilgöz wil ‘vooruit kijken’. Ze wil niet alleen maar bezig zijn met ‘Haags gedoe’.

Haar uitspraken moeten de PVV-leider als muziek in de oren hebben geklonken. Hij maakte in het verkiezingsprogramma van zijn partij zijn plannen een beetje ‘anders’ en nam hier en daar een piepkleine hoeveelheid gas terug. Niet dat er geen taboes meer overbleven, maar Wilders klonk ineens een beetje schappelijker. Zo liet hij zijn bezwaren tegen een vluchtelinge uit een moslimland (want dat ís Yeşilgöz) varen. Zij mag wat hem betreft best premier worden van een rechts kabinet. Fijn samen regeren met de VVD, NSC en BBB. Dat stelt de extreme kiezer in Nederland vast op prijs. Eindelijk gaat Wilders iets van zijn beloftes waarmaken!

Helaas voor Wilders kondigde Pieter Omtzigt een paar weken geleden aan dat hij ook meedoet met de verkiezingen. Hij liet weten een nieuwe partij te hebben opgericht, Nieuw Sociaal Contract, ofwel NSC. Deze partij belandde meteen bovenaan in de peilingen. En Omtzigt sluit de PVV wel uit als regeringspartner. Hij vindt die partij te weinig ‘rechtsstatelijk’.

Een tegenvaller voor Wilders en vermoedelijk ook voor Yeşilgöz. Want zonder PVV is het moeilijker een coalitie naar haar smaak te vormen. Maar zonder NSC is dat zelfs onmogelijk. Want deze partij zal naar alle waarschijnlijkheid meer zetels halen dan de PVV.

Wat nu dan? De PVV meteen laten vallen? Dat klinkt wel erg opportunistisch. Dus stuurde Yeşilgöz woensdag haar fractievoorzitter Sophie Hermans naar voren met de boodschap dat ze ‘eerst wil zien waar de heer Wilders mee komt’. Pas later wordt bekeken wat de ‘bespreek- en breekpunten zijn’. En dan neemt de VVD een besluit.

Dat klinkt vooral als tactiek. Uiteindelijk zal de VVD vast kiezen voor Omtzigt, en dus tegen Wilders. Maar waarom je al zo snel gewonnen geven? Als je meteen laat weten dat de PVV de pot op kan, suggereer je dat je dolgraag met Pieter wil regeren. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar zo dik hoef je het er ook weer niet op te leggen.

Ik vermoed dat de uiteindelijke beslissing van de VVD zal bestaan uit een onbegrijpelijke zin vol enerzijdsen en anderzijdsen en mitsen en maren. Waarna de PVV-leider weer plaats kan nemen in de oppositiebankjes.

Een rechtse coalitie vormen zonder de PVV wordt overigens nog een hele klus. Het CDA en JA21 zullen blij verrast opveren. Ondanks een pijnlijke verkiezingsnederlaag toch in het kabinet!