Kiezers die op 22 november op een CDA-achtige partij willen stemmen hebben een ruime keuze. Ze kunnen (behalve bij het echte CDA natuurlijk) terecht bij BBB, bij Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt en sinds maandag ook bij 50PLUS.

Jazeker, die partij bestaat nog. Een paar jaar terug verdween ze uit de Tweede Kamer. Haar enige verkozene, Liane den Haan, begon voor zichzelf (Fractie Den Haan). Sindsdien waren de oudjes Tweede Kamerloos.  Niet Eerste Kamerloos overigens, want daar houdt de inmiddels stokoude Martin van Rooijen dapper stand.

Maar wie weet haalt de partij bij de aanstaande verkiezingen ook wel een of meer zetel(s), zodat ze weer in beide gremia van de Staten-Generaal is vertegenwoordigd. Haar nieuwe lijsttrekker heet Ellen Verkoelen. Een bekende naam in ouderenland en zelf ook niet meer zo piep (66). En net als Omtzigt en BBB-leider Caroline van der Plas een voormalig CDA-lid.

Ik vermoed zelfs dat de kans vrij groot is dat 50PLUS een zeteltje wegkaapt, want het maakt zich sterk voor het behoud van het vaderlandse pensioen. Daarvoor gelden sinds kort nieuwe regels, iets waar in ouderenkring heftig verzet tegen is aangetekend. Door BBB en Kamerlid Omtzigt ook wel, maar zij maken er geen ‘unique sellingpoint’ van. 50PLUS gaat dat vermoedelijk wel doen. En dat zal niet schromen gruwelijk onheil te voorspellen als de regelwijziging niet snel wordt teruggedraaid.

De ouderenpartij heeft daarentegen ook een groot nadeel. Ze staat bijna vanaf haar oprichting bekend als een ruzieclub. Dat lag voor een belangrijk deel aan politiek leider Henk Krol, de aanstichter van menig conflict. Hij bleek bovendien niet veel van zijn hoofdonderwerp af te weten. Het lag waarschijnlijk ook aan Jan Nagel, de partijvoorzitter en stichter van 50PLUS, een notoire lastpost. Maar Krol en Nagel zijn inmiddels vertrokken en nu mag Verkoelen het proberen. Zij is al lid van de gemeenteraad van Rotterdam en van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Ze zou dus het klappen van de zweep moeten kennen.

Het blijft niettemin de vraag of ze opgewassen is tegen de heibelcultuur die 50PLUS kenmerkt. Want Krol en Nagel mogen dan verantwoordelijk zijn geweest voor veel onaangenaamheden in deze partij, zij zijn niet de enige schuldigen. De volkswijsheid ‘hoe ouder, hoe gekker’ komt niet helemaal uit de lucht vallen. Bejaarden blijken een flink deel van hun  eindeloze vrije tijd te gebruiken om  elkaar het leven zuur te maken. Volgens een ingewijde in deze wereld ontzien ze zich zelfs niet elkaars vrouwen te versieren, of in elk geval pogingen in die richting te doen. Sommige oude bokken nemen kennelijk bij gebrek aan een groen blaadje ook genoegen met een ietwat verdord exemplaar.

Mocht Verkoelen er niettemin in slagen het ouderentemperament in toom te houden, dan zie ik nog wel een (bescheiden) toekomst voor dit partijtje weg gelegd. Misschien haalt het zelfs wel meer zetels dan het echte CDA. Al is daar in de huidige omstandigheden niet veel voor nodig.