Formeel nemen de meeste politici opiniepeilingen niet serieus. Ze spreken minachtend van ‘dagkoersen’ en onderstrepen dat de dag erop de vis erin wordt verpakt. Maar in werkelijkheid zweren ze bij deze toekomstvoorspellingen. Een groot deel van hun handelen laten ze erdoor bepalen. Mocht blijken dat het electoraat liever B wil dan A, dan zullen ze als het even kan hun koers aanpassen. Ik ben nooit bij een fractievergadering van een partij geweest, maar ik twijfel er niet aan dat de polls daar een belangrijk thema van gesprek vormen.

Dat zal op dit moment zeker het geval zijn, want over zo’n driekwart jaar zijn er Provinciale Statenverkiezingen. Aangezien de Statenleden de samenstelling van de senaat bepalen zijn dat heel belangrijke verkiezingen. Immers: de regeringspartijen hebben nu al geen meerderheid in de Eerste Kamer. Ze zijn, voor alles wat ze willen, aangewezen op steun uit de oppositie. Na de komende verkiezingen zal dat alleen maar erger worden. Want in de peilingen staat de coalitie op zwaar verlies. De vier partijen zouden – als er nu verkiezingen waren – samen maar 47 van de 77 zetels overhouden. Op geen stukken na voldoende dus.

PvdA en GroenLinks, die het vermoedelijk samen gaan doen, winnen in de polls wel wat, maar de grootste boosdoeners zijn de populistische partijen. Vooral de BoerBurgerBeweging (BBB) presteert erg goed. Volgens koffiedikkijker Maurice de Hond staat deze partij op 14 zetels. Dat zijn er maar liefst 13 meer dan ze er een dik jaar geleden nog haalde. Dagkoersen? Maar dan wel heel bedreigende dagkoersen.

De ‘kartelpartijen’ zullen zich ongetwijfeld het hoofd breken over de vraag hoe ze de opmars van Caroline van der Plas – het tot dusver enige Kamerlid van BBB – kunnen stoppen. Waaraan dankt dit mens haar enorme populariteit? In elk geval neemt ze standpunten in die iedereen graag hoort: het stikstofbeleid van het kabinet is ‘waanzin’ en Nederland kan niet zonder boeren. Van der Plas is daarbij zo handig om van de allerscherpste acties van haar agrarische achterban afstand te nemen. Zij vindt het ophangen van een boerenpop boven de A1 te ver gaan. Ook het thuisbezoek dat minister Christianne van der Wal kreeg van boze boeren keurt ze af. Precies wat en groot deel van haar electoraat graag wil horen.

Van der Plas presenteert zich bovendien als ‘gewoon’. Ze ziet eruit zoals de gemiddelde buurvrouw die even langs wipt voor een kopje koffie: leren jackje, te dik, bril in het haar. Ze maakt haar opwachting in de tv-programma’s waar haar achterban graag naar kijkt. Haar hoogste opleiding is als ik goed ben ingelicht de havo.

Ziet u Mark Rutte al voor zich in een leren jackje? Of Sigrid Kaag die te pas en te onpas met haar bril in haar haar verschijnt? En dan heb ik het alleen nog maar over het uiterlijk. Het motto van Van der Plas luidt: als je te genuanceerd bent bereik je niks. Ik denk niet dat je dat Rutte of Kaag ooit zal horen verkondigen.