In de Volkskrant van vandaag beklaagt FvD-leider Thierry Baudet zich dat hij soms het gevoel heeft ‘tegen muren’ te praten. Niemand luistert naar zijn gebral! Hij mag zelfs al drie jaar niet meer op televisie komen om te laten zien dat hij best een gezellige vent is. Dat beweert hij althans.
Sprák hij maar tegen muren. Helaas zijn nog heel wat kiezers bereid op hem te stemmen. Alles bijeen zijn z’n complottheorieën goed voor circa 5 Kamerzetels. Heel veel is dat misschien niet; een dertigste van het totaal. Niettemin: het zijn er vijf te veel.
Bovendien is Thierry niet alleen. Veel van zijn opvattingen worden gedeeld door PVV-lijsttrekker Geert Wilders. Niet de stelling dat de mensheid nooit op de maan is geweest, gelukkig. Die onzin werd door Wilders in een volle Tweede Kamerzaal en voor het oog van draaiende tv-camera’s terecht belachelijk gemaakt. Wel bijvoorbeeld dat Nederland alle buitenlandse (en zeker islamitische) nieuwkomers moet weren en dat ‘we’ uit de Europese Unie moeten. De PVV stevent volgens de peilingen af op een zeteltje of 20. Een winst van 3. Thierry verliest wat (in 2021 had hij 8 zetels), Geert wint. Of je dat een vooruitgang kunt noemen is de vraag.
Ook de verwante partijen JA21 en BVNL zullen kiezers trekken. Waarschijnlijk heel weinig, maar ik sluit lang niet uit dat ze erin zullen slagen samen zo’n 3 zetels te halen. In totaal komen de extreemrechtse partijen dan met 28 personen in de Kamer. Dat zijn er net zoveel als bij de vorige Kamerverkiezingen in 2021.
Status quo? Nee hoor, want er is ook nog zoiets als de BoerBurgerBeweging (BBB). Die wist tweeëneenhalf jaar terug slechts één zetel te verwerven. Volgens de polls zijn dat er deze keer 14. Misschien dat de BBB slechter scoort dan de verwachtingen luiden, maar op een vertienvoudiging van haar zeteltal kan ze toch wel rekenen. Dat brengt het totaal aantal extremisten in het parlement op ongeveer 40.
Partijleider Caroline van der Plas (‘Lientje’) spreekt weliswaar tegen dat zij rechts-populistisch is, maar erg rechts is ze zeker. Het is mogelijk dat haar CDA-verleden haar van al te dolle standpunten afhoudt. Toch krijg je de indruk dat haar electoraat in haar een politica ziet die ‘durft te zeggen waar het op staat’. Radicaal en toch beschaafd. Zoiets?
Kortom: je kunt moeilijk bestrijden dat de Nederlandse kiezer steeds rechtser wordt. Dat heeft hij/zij dan gemeen met – om er een paar te noemen – de Duitse, Zweedse, Franse en Amerikaanse stemgerechtigden.
Links heeft daar weinig tegenover te stellen. PvdA-GroenLinks, SP, PvdD en voor mijn part DENK halen in het gunstigste scenario volgens de prognoses ongeveer 45 zetels. Dat waren er een dikke tien jaar geleden nog 59. Een pijnlijke achteruitgang!
Geef een reactie