De Koning heeft zijn gedachten laten gaan over de aandacht voor Theo van Gogh en maakt naar aanleiding daarvan enkele houtsnijdende observaties over iemands plaats in de geschiedenis. En uiteraard heeft hij zinnige dingen te zeggen over de kabinetsformatie. Dankzij onze onvolprezen bron ten paleize kunt u ook nu weer zijn mail aan de minister-president lezen.

‘Beste Mark, wakkere medestrijder,

Ariane vroeg me vorige week wie die Theo van Gogh was. Ze had een dik boek zien liggen dat de Bolle Gogh heette, ‘of zoiets’. Ze dacht dat dit een belangrijk man moest zijn geweest, want anders schreef iemand niet zo’n pil. Ik vroeg haar: ga je het lezen? Ze trok haar neusje op: natuurlijk niet. Ze ging naar ‘Taylor Swift luisteren’. Of ik wist wie dat was?

Max had in het kader van haar inburgering een paar films van die Van Gogh gezien. Ter kennismaking met het culturele aanbod in haar nieuwe vaderland. Ze zei toen tegen me met dat heerlijke accent: kan ie niet beter weer gaan schilderen? De schat, ik hield meteen nog meer van haar. Mijn Droomkoningin.

Toch, het is een teken aan de wand dat die dikke herrieschopper zoveel aandacht krijgt. Hij is beroerd aan zijn eind gekomen, maar verdien je daarmee een biografie van 700 pagina’s? Hij was ook tegen mijn Koningshuis, dus dan verdien je helemaal niets. Dat boek is bijna net zo dik als de biografieën van Willem de Zwijger, de Vader des Vaderlands, en Erasmus, onze grootste cultuurdrager.

(Weet je wat ik zo geestig vind? Dat iedereen denkt dat ik een dombo ben die alleen van de Toppers houdt en op weerloze beessies schiet. Kijk, je kan als hedendaagse vorst niet zeggen dat je Gerard Reve leest en niet Gerard Joling want dan verlies je het contact met je volk. Maar alleen jij en ik, en Max natuurlijk, weten dat ik een hoogst verlicht mensch ben).

Denk jij dat jij en ik ooit zo’n dikke biografie krijgen, terwijl we toch heel wat meer gepresteerd hebben dan die Bolle Gogh? Geert De Peroxide Pruik heeft een eigen biografie geschreven door een erkend Hooggeleerde Perfessor (wijlen Meindert Fennema, red.), maar jij moet het doen met een paar hoernalistieke flutwerkjes. Je bent nog niet dood, dus het kan nog, dat een jongen, meisje, of een transgender de archieven in duikt en ontdekt dat je onze grootste staatsman bent sinds Johan van Oldenbarnevelt. Een standbeeld zit er denk ik niet in, als Witte Man, ondanks die geniale puntkomma in het slavernijdebat.

Voor mezelf wil ik wel een praalgraf. Daar heb ik als vermoedelijk laatste vorst van dit koninkrijk recht op, vind je niet? We moeten gauw de koppen bij elkaar steken voor je naar naar Brussel vertrekt. We halen Tjeenkie (Herman Tjeenk Willink (oud-vicevoorzitter van de Raad van Staten en adviseur van de Oranjes, bijnaam de lakei, red.) erbij want hij heeft soms wel een goed idee. En dan laten we een inzameling houden onder de dankbare bevolking. Want ik ga dat natuurlijk niet zelf betalen.

Dat schijnt tegenwoordig ‘crowd funding’ te heten. Ik heb me laten vertellen dat zoiets meestal gaat naar een goed doel. Kan jij je een beter doel voorstellen dan een praalgraf voor deze geliefde vorst? Max wil ook dan graag naast me liggen. Dan moet de opbrengst wel meevallen, anders moet Vadertje Staat maar bij lappen. Dat gaan we regelen, toch? Maar we moeten wel opschieten want als die Wilders of padvindertje Plasterk jou opvolgt, heeft ‘Houston’ een probleem.

Speaking of which: zit er nog een beetje schot in die formatie? Je hoort de laatste tijd verontrustende geluiden. De sfeer schijnt opeens ‘suboptimaal’ te zijn. Die Omtzigt zou weer eens niet weten wat hij wil. Dat hadden we kunnen weten, natuurlijk, want dat heeft ie nooit geweten. Maar op zijn schouders rust de belangrijkste taak die hij zich ooit in zijn stoutmoedigste katholieke jongensdromen had kunnen voorstellen. Hij moet dat kabinet-Wilders of -Plasterk mogelijk maken. Kan je hem niet tot de orde roepen? Want dit is Staatsbelang.

Hij is toch hoogopgeleid, dus hij had het eigenlijk uit zichzelf allang moeten begrijpen. We kunnen die Wilders alleen terug in zijn hok krijgen als hij of padvindertje onmiskenbaar, faliekant, totaal, mislukt is als premier. Dat het volk in de gaten krijgt dat ze volslagen ongeschikt zijn en niet in staat zijn het Schip van Staat door een onstuimige zee te sturen. Want ze krijgen natuurlijk weinig voor mekaar op wat jij de weerbarstige dossiers noemt, migratie, zorg, stikstof, woningnood etc.

Dat kabinet hoeft niet lang te zitten. Anderhalf jaar, max, zodat zelfs de stomste onderdaan de puinhoop ziet. Dat zal die Omtzigt niet leuk vinden, maar iedereen heeft een opdracht in het leven. Ik moet de mijne doen en met ze op het bordes staan. En de zijne is het land redden van Wilders. Van mij krijgt hij dan de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud. En als toegift maken we hem ereburger van Enschede. Me dunkt, dan is zijn leven toch geslaagd?

Nou jongen, dat is hem weer voor vandaag. Dispereert niet!

WA’

‘Ps. Net ‘Not the end of the world’ van Hanna Ritchie gelezen. Zou de asfaltplakkertjes van XR aan het denken moeten zetten. Maar ja, zoals Max zegt, die denken niet, anders zouden ze niet op het asfalt gaan zitten. Ik laat een exemplaar sturen naar onze Timmerfrans.’