De Koning vreest dat de formatie volledig op slot zit en deelt zijn ervaringen met Vladimir Poetin. Ook adviseert hij demissionair premier Mark Rutte mee te gaan op de jacht en golflessen te nemen. Deze en andere Vorstelijke bespiegelingen kunt u dankzij onze onvolprezen bron ten paleize wederom lezen in zijn mail aan Rutte.

‘Beste Mark, koene keeper,

Ik begin me onderhand ernstige, nou ja,  zorgen te maken over de formatie. Je hebt me altijd verteld dat het tijd nodig heeft, dat het ‘in de plooi moet vallen’ en dat we nu nog maar drie maanden bezig zijn. Ik zei laatst tegen Max als we op 22 november een kind hadden verwekt was het er waarschijnlijk eerder dan Wilders I of Plasterk I.

Vorige week kwam die Kim Putters me bijpraten. Aardige vent, slim ook, dus je vraagt je af wat hij nog te zoeken heeft in de linkse wolk. Hij zei het niet met zoveel woorden, maar ik kreeg de indruk dat hij spijt heeft dat hij er ooit aan was begonnen. De sfeer tussen de onderhandelaars was soms om te snijden, begreep ik. Hij trad niet in details maar uit mijn lijfblad begreep ik dat Pieter O weer last heeft van emotionele oprispingen. Hij zou een paar keer woedend van tafel zijn gelopen en dan moest die tassendrager van hem (Eddy van Hijum, red,) hem weer tot bedaren brengen. Kan jij bij jouw Turkse mevrouw navragen hoe het zit?

Opi Benno noemde het Binnenhof altijd een ‘open inrichting’ en politici ‘figuren met proefverlof’. Maar goed, hij heeft jou niet mogen meemaken, maar gezien wat we nu beleven, kan ik hem moeilijk ongelijk geven. Hoe moet dit aflopen? Nieuwe verkiezingen? Met nog meer zetels voor de Peroxide Pruik? Soms droom ik van de goede oude tijd, toen de Vorst nog de Baas was, en soms, maar dat blijft tussen ons, van een staatsgreep. Max snapt dat ik het wel een aantrekkelijk idee vind, maar zei dat het in haar Argentinië slecht was afgelopen. Ik moest haar beloven geen mensen uit vliegtuigen te laten gooien.

Maar alle scherts terzijde…

Ariane stond laatst met een zorgelijk hoofdje aan mijn bureau. Ik vroeg, wat scheelt er aan, want meestal huppelt ze door dit  tranendal. Ze had zo’n Russisch poppetje in haar hand, waar steeds kleinere in passen dat ik ooit van Poetin had gekregen ‘voor mijn jongste dochter’. Ze ging dat poppetje weggooien vanwege de oorlog in Oekraïne, maar wilde weten wat ik van Poetin vond. ‘Mamma vond hem een gluiperd’. (Hoor je het haar zeggen, met dat heerlijke accent?). Ik heb haar uitgelegd dat we soms moeten omgaan met lui die we verschrikkelijk vinden. Dat moet je nu eenmaal als Koning. Het is niet altijd koekhappen op Koningsdag.(Dat vond ze tot voor kort ‘enig’, net als dat gooien met een pleepot).

Wat moeten we doen als jij naar Brussel vertrekt voor we dat nieuwe kabinet op het bordes hebben staan? Ik begreep van Tjeenkie  (Herman Tjeenk Willink, oud-vicevoorzitter van de Raad van State en adviseur van de koning, bijnaam de lakei, red.) zei dat ons staatsrecht daarin niet voorziet. Ik begreep dat de grootste regeringspartij de premier zou moeten leveren, maar dat hij of zij niet per se in dat kabinet hoeft te zitten. Dus dacht ik, dan schuiven we gewoon Remkes de Redder jouw Torentje in. En wat mij betreft mag hij daar zo lang blijven zitten als hij wil. Ik zorg voor de shag en de jenever. (Op staatskosten, natuurlijk). Wat vind je van het idee?

Ik ga de komende week met Belgische Flip op de jacht. Bij hem, want dan hebben we geen gezeik. Zijn onderdanen begrijpen nog dat een Koning een Jager is. Daarna gaan we aan de Duvel en bespreken we staatszaken. Daar zijn we altijd gauw mee klaar. Flip is niet het scherpste mes in de la, zoals mijn vader dat noemde, maar hij is een goede jager en prettig gezelschap. Hij spreekt me meestal niet tegen.

Anders dan Engelse Karel. Ik stelde een keer voor om samen op de vossenjacht te gaan. Hij is daar tegen! Ik zei, dat is traditie, man, wij bestaan bij de gratie van tradities, anders kunnen we de boel meteen opdoeken. Maar hij bleef onvermurwbaar. Ik wist dat hij wel eens met bomen praatte, net als de Malle Tante (prinses Irene, die graag in esoterische sferen verkeert, red.). Maar hij is nu ziek, dus het zal er wel nooit van komen.

(Is jagen niet iets voor jou? Je wordt de grote baas van de NAVO en dan moet je toch kunnen schieten, vind ik. Ga een keer mee. Ik beloof dat ik je niet zal uitlachen als je in het begin overal naast schiet. Je zal het gauw genoeg onder de knie krijgen. Trouwens, ik vind ook dat je moet leren golfen. Als die Trump weer president wordt, is het niet gek als je een redelijk balletje slaat. En als je hem laat winnen, krijg je volgens mij eerder iets gedaan. Je ziet, ik blijf met je meedenken.)

Dat was ‘m weer voor vandaag, ouwe dibbes. Ik moet met Max naar de kleermaker, – ze wordt altijd een beetje boos als ik de braverik zo noem -, voor de nieuwe zomergarderobe.

La luta continua!

WA’.

‘Ps: Ben halverwege de Machiavelli-biografie van Alexander Lee. Kan zelfs jij nog iets van opsteken!