De Koning heeft met grote zorg kennis genomen van de verkiezingsuitslag. Is onze democratie in het geding? En zo ja, wat kan hij daartegen doen? Zoals blijkt uit de mail aan demissionair minister-president Mark Rutte, heeft hij daar een paar ideeën over. En dankzij onze bron ten paleize, mogen ook wij weten hoe hij de crisis het hoofd wil bieden.

‘Beste Mark, hoop in bange dagen,

De overwinning van Wilders is een overwinning van het grauw. Ik kan er niets anders van maken. Ik sta pal voor de democratie maar de kiezer moet zijn plaats kennen. Het ls hier geen bananenrepubliek! Zie jij nog een geitenpaadje om hier uit te komen? Als het tegenzit duurt die formatie tot kerst volgend jaar en kan jij niet naar Brussel, makker. Want het schip van staat heeft niet alleen een kapitein, ik, maar ook een stuurman, jij, nodig.

Zoals ik je eergisteren schreef, had ik een slecht voorgevoel. Het was een blunder van die Turkse mevrouw om die Wilders een vinger te geven. Zo’n linkmiegel pakt dan meteen de hele hand. Heb je haar niet gewaarschuwd? Jij hebt in die club van je toch nog wel iets te vertellen of gaat het daar nog alleen maar over de bitterballen? En nu zit het land, en vooral ik, met de gebakken peren. Die peroxide kop wil ik hier niet over de vloer hebben. Moet ik over zijn poesjes praten. ‘Om het ijs te breken’. Helemaal geen zin an. Ik aai alleen jachthonden. En alleen als ze braaf apporteren.

Is dit de crisis van onze democratie? Die Wilders komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het begon met die vermoorde homo (Pim Fortuyn, red) en sindsdien hebben we de ene malloot na de andere zijn opwachting zien maken. Dat kan twee dingen betekenen, Mark: of het volk is totalement van het padje, of jullie doen iets helemaal fout. Jij mag het zeggen, maar ik denk beide. Nu wacht ons ‘verdwazing en verstomping’.

Godzijdank hoef ik voorlopig niet op staatsbezoek, want ik heb geen zin om voor schut te staan bij de collegae. Uitleggen dat die Wilders zijn haar blondeert omdat ie zo blanker dan blank denkt te wezen. En dat, nee, de rechtsstaat niet in gevaar is. (Hoop ik). Dat het niet meer is dan een oprisping is van ons slechte humeur en wel voorbij zal gaan, omdat populisten er uiteindelijk nooit iets van bakken. Die riedel ken ik onderhand wel, maar ze zullen wel denken, Italië, Hongarije , Slowakije en nu Nederland, die Willem is niet te benijden. Een handlanger van Trump, Orban en Le Pen als regeringsleider. Kunnen we nog dieper zinken?

Nu het hoofd koel houden. De Oranjes hebben voor hetere vuren gestaan.

Als we Wilders willen afschudden, moeten we die Timmerfrans aan het werk zetten. Drie kwart van het volk schijnt ‘m niet te motten, maar het volk heeft voorlopig geen recht van spreken meer. Jij gaat tegen die Turkse mevrouw zeggen dat ze toch maar onder hem moet dienen. Dat het landsbelang voor het partij- en helemaal voor haar privé belang gaat. Timmerfrans moet wel op dieet. Anders kan hij mijn Koninkrijk niet vertegenwoordigen. Ik heb zwembandjes, maar hij is de tweelingbroer van monsieur Michelin. En die kabouter Pennewip-baard moet er af. Maar om in jouw Torentje te mogen, doet hij alles, verkoopt ie desnoods zijn hele schoonfamilie.

Frans is onze enige optie. Hij heeft de GroenLinkse gekkies behoorlijk onder de duim en heeft nog enige notie van wat er buiten woki-woki-land speelt. Hij is een realo, zeg jij altijd. Daar moeten we nu maar op gokken. Met de grootst mogelijke tegenzin, dat spreekt. Want die rooien zijn tegen de monarchie. Dat vind ik op zich niet erg, zolang er maar een fatsoenlijke, belastingvrije afvloeiingsregeling tegenover staat. Nooit hebben ze problemen om andermans geld uit te geven, maar als het om het Huis van Oranje gaat, doen ze opeens moeilijk. Sozi’s zijn krentenkakkers, zei opi Benno altijd. Hij kon het weten want die Uilemans (Joop den Uyl, PvdA-premier van 1973-’77, red.) vond het ook niet goed dat hij zijn karige zakgeld aanvulde met donaties van bevriende bedrijven.

Ik dwaal af.

De Timmerfrans-optie kan natuurlijk niet meteen. Wilders moet eerst een paar maanden vergeefs formeren. En dan moeten jullie, de democratische fracties, ingrijpen. Daarbij moeten we behoedzaam opereren; zijn aanhang moet niet het idee krijgen dat we hem ‘kalt stellen’. Ze mogen niet denken dat we een coup plegen, want dan zijn de poppen aan het dansen. Krijgen we hier Fortuyn-achtige toestanden, met bloeddorstige vandalen voor de paleishekken. Maar dat kan ik wel aan jou overlaten, het vaderland heeft nog niet de helft van jouw trukendoos gezien.

Max roept. Ze wil een nieuw jurkje. Dat weet jij natuurlijk niet, als verstokte vrijgezel, maar een nieuw gewaadje is voor het vrouwtje het beste medicijn tegen een opkomende depressie. Van die Wilders wordt ze altijd neerslachtig. Dat is de Argentijnse melancholie waar ze in die tango’s altijd over zingen. En dat kan ik er nu niet bij hebben. Meer dan 1 crisis kan ook de mensch van koninklijke bloede niet aan.

Zullen we afspreken, dat we het zo gaan doen? Wilders laten formeren tot hij groen ziet en dan Timmerfrans naar voren schuiven?

Ik reken op je, gabber!

WA’

‘Ps. Ik ga nu ’the Dictator’s Handbook’ herlezen. Met een stevige neut erbij’.