Nogal wat mensen denken dat de kabinetsformatie uitdraait op de vorming van een centrum-links meerderheidskabinet. Dat zou moeten bestaan uit PvdA-GroenLinks, VVD, NSC en D66 onder leiding van Frans Timmermans. Vooral rechtse complotdenkers vrezen met grote vreze dat een dergelijke regering vanaf het begin de bedoeling is geweest. Hun noodlotsfantasieën kregen extra brandstof toen NSC-leider Pieter Omtzigt tijdens een bijeenkomst met leden suggereerde dat hij een dergelijke coalitie zou toejuichen.
Het lijkt me daarom zinnig dat er eerst volstrekte helderheid komt over de haalbaarheid van zo’n kabinet. VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft al laten weten dat ze die combinatie absoluut niet wil. Maar dat lijkt me niet voldoende. Yeşilgöz heeft eerder dingen gezegd die ze later weer introk of wijzigde. Zij is dus geen betrouwbare bron. Misschien kan informateur Kim Putters in zijn gesprek met Timmermans nog eens op duidelijkheid aandringen.
Ik sluit niet uit dat Vette Frenske (zoals zijn vele tegenstanders hem bijna liefkozend noemen) het helemaal niet zo’n verkeerde gedachte vindt premier te worden. Maar zoiets mag hij van GroenLinks-PvdA vast niet hardop zeggen. Zelfs niet zachtjes. Want de PvdA heeft uitsluitend negatieve herinneringen aan het kabinet-Rutte II, waarin ze samen met de VVD het land bestuurde. Na het einde van dit kabinet verloor zij het overgrote deel van haar zetels. Dat zou nu ongetwijfeld weer gebeuren als de linkse partij zou gaan regeren, terwijl ze op geen stukken na de grootste is.
Als centrum-links (of hoe je het moet noemen) definitief is uitgesloten is er slechts één kabinet denkbaar. Namelijk dat van PVV, VVD, NSC en BBB. Dat móet er komen. Of het een minderheidsvariant is, waarbij VVD en NSC alleen gedoogsteun verlenen, is niet zo interessant. De PVV moet hoe dan ook regeren. Al dan niet met Geert Wilders als premier. (Dat zal wel niet, want daarvoor is hij helaas te slim.) Om aan te tonen dat ze er niet toe in staat is.
Meteen een nieuwe verkiezingen organiseren zal immers leiden tot een monsteroverwinning van Wilders en zijn kompanen. Daarbij zijn de anderen niet gebaat. GroenLinks-PvdA niet, omdat de kans dat deze fusieclub de grootste zal worden dan verkeken is. Maar ook de VVD niet. Die partij zal, ook als ze van lijsttrekker wisselt, flink verliezen en dicht bij de 10 zetels eindigen. Daar zit ze bepaald niet op te wachten, mag ik aannemen.
NSC heeft helemaal geen belang bij een stembusgang. Omtzigt kan dan ongeveer de helft van zijn verkozenen vaarwel zeggen. Dat kan hij vermoedelijk sowieso, maar als meteen de kiezer wordt geraadpleegd is dat zeker.
Voor BBB en de meeste kleine oppositiepartijen zullen nieuwe verkiezingen ook weinig soelaas brengen. Misschien dat het CDA wat verloren terrein goedmaakt, maar dat lijkt mij een extra reden om ze niet te houden.
Het zou trouwens ook uniek zijn in de Nederlandse geschiedenis (en mogelijk zelfs in de geschiedenis tout court): nogmaals een stembusgang. Net zo lang stemmen tot er een werkbare uitkomst is, zou trouwens wel eens voor een absolute meerderheid voor de PVV kunnen zorgen.
Geef een reactie