U keek er natuurlijk naar uit en dankzij onze onvolprezen bron ten paleize mag u weer kennis nemen van de laatste ontboezemingen van onze Koning. Daarin filosofeert hij over de toekomst van de NAVO en kraakt hij enkele pittige noten over onze volksaard en de laatste schrijfsels van Rutger Bregman.

Beste Mark, Vliegende Hollander,

Je bent de laatste tijd wel op pad. Israel, China, Litouwen, Brussel, en dan zal ik er nog wel een paar hebben vergeten. Je bent vaker buitengaats dan ik. Dit land is echt te klein voor je. Tijd dat je een mooie internationale betrekking krijgt! (Geintje).

Ik zie dat je het laatste verzet tegen je benoeming bekwaam aan het oprollen bent. Voor de Litouwers ben je nu ook ‘hun man’ . Alleen die Orban is nog tegen geloof ik, en die president van Roemenië. Orban krijgt een zak duiten en die Johannis beloven we een baantje als hij klaar is in eigen land. Bij de EU hebben ze altijd wel een plek waar niemand last van hem heeft.

Het mooiste was geweest als je benoeming deze week was rond gekomen. Bij het 75-jarige bestaan van de NAVO. Dan konden we vol elan op weg naar het volgende jubileum. Met jou aan het stuur. Kan iedereen weer zien waar een klein land groot in is.

Je hoort de laatste tijd weer zorgelijke geluiden over het bondgenootschap. Haalt de NAVO 2049? Ik kan me niet anders herinneren dan dat men zich zorgen maakte over de NAVO. Na de Val van de Muur zou ze niet meer nodig zijn. En nu met de tsaar aan het moorden en plunderen in Oekraïne , zou je weer overal verdeeldheid kunnen zien. Tussen de VS en Europa en tussen de West- en Oost-Europeanen.

Kijk, er is natuurlijk wel iets aan de hand. Als die Trump president wordt, krijgen we gelazer. Maar daar hebben we jou voor. Jij gaat hem bij de teugel houden. Dat kan je, maatje! Want daarom wil iedereen jou als secretaris-generaal. Met Trump in jouw pocket kunnen we ook probleem 2 oplossen. Europeanen gaan meer betalen en eindelijk eens effectief samenwerken. Een eigen EU-leger zullen we wel nooit krijgen maar meer coördineren, afstemmen en specialiseren moet mogelijk zijn. België hoeft geen eigen marine te hebben en wij geen eigen luchtmacht. En niet iedereen een eigen defensie-industrie. Ik noem maar iets. Als jij dat in pakweg 10 jaar een eind op weg weet te brengen, ben je voor mij de grootste staatsman sinds Van Oldenbarnevelt. Zet ‘m op, knul!

Tijdens jouw dienstreizen is er in mijn Koninkrijk weinig gebeurd dat onze aandacht vereist. Van de formatie hebben we geen last. Die zijn met ‘de inhoud’ bezig. Mijn zegen hebben ze, als ze maar voor de vakantie klaar zijn en ik niet terug hoef te komen uit Griekenland om met PVV I op het bordes te staan. Wat wel een raar akkefietje is, is dat Nederlandse politici omgekocht zouden zijn door Moskou. Iedereen wijst dan naar Blaaskaak Baudet en zijn partijtje. Die acht ik er inderdaad toe in staat. De Peroxide Pruik lijkt me te slim, maar je weet het natuurlijk nooit. Hij is natuurlijk een raar baasje met verkeerde vrienden. Maar ik neem aan dat onze James Bonds er bovenop zitten.

Effe iets anders. Een van de braverikjes hier op kantoor had het nieuwste boek van Bleekscheet Bregman op haar bureau liggen. Alexia had het laatst ook in haar hand. Wat ik er van vond? Nou, helemaal niks, maar dat moest ik van Max nader uitleggen. Dus ik zei tegen Alex: we zijn een volk van dominees en kooplieden. Die kooplui zorgen voor werk en brengen geld binnen. Dominees als die Bregman zijn daar tegen, die vinden geld verdienen iets vies want het is ‘neoliberalisme’. Ik ben een Koning-Koopman, net als Willem I (kent ze natuurlijk niet) en mijn grootmoeder, jouw overgrootmoeder, Juliana, zou je een koningin-dominee kunnen noemen. Ze was niet goed bij haar hoofd en geloofde in de wereldvrede.

Omdat niemand meer naar de kerk gaat, houden ze hun praatjes tegenwoordig in de leutershows op tv en de ‘socials’. (Heb ik van haar geleerd; ook een Koning is nooit te oud om te leren). Die Bregman schijnt het ook nog over te schrijven van andere dominees, zei ik nog. Maar toen begon ze al met haar ogen te rollen. Ik wilde ook nog zeggen dat hij niet kan schrijven en dat ik niet mag jagen en vlees mag eten. En dat ze beter Reve kan lezen. Maar toen was ze de kamer al uit.

Max zei dat ze heel erg aan die dominees had moeten wennen. Het blijft een gevoelig punt, want van die dominees mocht Papa Zorreguieta niet bij Ons Huwelijk zijn. Voor een katholiek meisje uit een villawijk in Buenos Aires moet het een cultuurschok zijn geweest. Opi Benno heeft haar uitgelegd dat het een naar trekje van onze volksaard was en dat ze er zich niets van moest aantrekken. Had hij ook nooit gedaan. Bovendien zijn dominees altijd hypocriet. Van dat advies knapte ze erg op, want ze zag zich even in zedig toegeknoopte zwarte jurkjes lopen.

Nou, je bent weer helemaal op de hoogte, ouwe jongen. Als je weer eens in het Koninkrijk bent, doen we gauw een bakkie!

WA”

‘Ps: Moet je echt lezen als toekomstige NAVO-baas: Deterring Armageddon, a biography of NATO van Peter Apps.’