Waarom wil de ChristenUnie zo graag regeren? Veel invloed op het beleid zal ze niet hebben. Hooguit kan ze sommige ontwikkelingen op medisch-ethisch terrein een beetje vertragen. Ook zetelwinst valt er van het avontuur nauwelijks te verwachten. Bij de laatste verkiezingen haalde de partij vijf Kamerzetels. In 2017 waren het er ook vijf. In 2012 eveneens. Het zijn er ook wel eens zes geweest, maar wat maakt dat ene zeteltje verschil eigenlijk uit? Is het echt de moeite waard om je daarvoor vier jaar lang (of zolang als de regeerperiode duurt) als oud vuil te laten behandelen?

Want laten we reëel wezen: D66 wil helemaal geen coalitie vormen met de orthodoxe mannenbroeders. Maandenlang hebben de democraten geprobeerd dat tegen te houden. Niet gelukt, maar de tegenzin waarmee ze uiteindelijk ‘ja’ zeiden was overduidelijk. Kort voor ze door de pomp ging vergeleek D66-leider Sigrid Kaag de ChristenUnie nog met een ‘roestige auto’. Ongetwijfeld heeft de Here Jezus zich toen omgedraaid aan zijn kruis.

Trouwens, zei Gert-Jan Segers, de partijleider van de ChristenUnie, een paar maanden terug niet dat hij nooit en te nimmer meer onder de met chronisch geheugenverlies kampende VVD-leider Mark Rutte wilde dienen? ‘Daarvoor is er te veel gebeurd,’ verklaarde hij na het beruchte ‘Omtzigt, functie elders’-debat in zijn favoriete Nederlands Dagblad. Over U-bocht gesproken!

Waarom hebben Segers en de zijnen deze reuzedraai  gemaakt? Wat verwachten ze van Rutte IV? Meer dan de ene meloen na de andere slikken zit er echt niet in. De ChristenUnie blijft de juniorpartner, die door zijn bescheiden omvang niets in te brengen zal hebben. Het CDA mag dan in de polls ook op vijf zetels staan, dat legt straks geen gewicht in de schaal. De realiteit telt, niet de virtuele situatie.

By the way, het CDA mag in naam wel christelijk zijn, de partij zit vol ongelovigen. Pieter Heerma, de afgelopen jaren fractievoorzitter, maakt daar niet eens een geheim meer van. Partijeider Wopke Hoekstra ook nauwelijks.

Daar komt nog bij dat D66 op dit moment afgetekend de tweede partij is en dus voor een deel de toon zal gaan zetten in het nieuwe kabinet. En Kaag is weliswaar een trouwe kerkgangster, de meeste andere democraten staan bekend als fervente atheïsten. Dat geldt in feite ook voor heel wat VVD’ers.

En toch opnieuw kiezen voor regeren met deze van God verlaten ploeg? Wat bezielt de ChristenUnie?

Volgens mij kan het alleen de honger naar de macht zijn, of in elk geval naar aanzien. Wie eenmaal geregeerd heeft, kan moeilijk nog zonder. Zeker in een Kamer met negentien fracties is het heel bijzonder tot de coalitiepartijen te behoren. Niet minder dan vijftien groeperinkjes kwijnen binnenkort weg op de oppositiebankjes, maar de ChristenUnie niet. Die mag dan weer twee of drie bewindspersonen leveren, zij het op tweede- of derderangs posten. Ze mag elke vrijdag aanschuiven bij de ministerraad. Ja, ze mag zelfs doen alsof ze belangrijk is!