Caroline van der Plas en Ilona Lagas van de BoerBurgerBeweging (BBB) hebben uitstel van stemming gevraagd in de Eerste Kamer voor de Pensioenwet en de Pandemiewet. Beide wetten zijn sterk omstreden. De twee dames hebben er grote bezwaren tegen dat ze de eindstreep zouden kunnen halen. Volgens het duo bevindt het ‘vertrouwen in de politiek’ in Nederland zich op een dieptepunt en vraagt dat om ‘zorgvuldige processen’.
Caroline van der Plas? Maar die is toch helemaal geen kandidaat voor de Eerste Kamer? Laat staan lid?
Inderdaad, maar dat dondert niet. Lientje is de baas bij BBB, dus ze bemoeit zich overal mee. Pieter Omtzigt heeft overigens ook om uitstel van de Pensioenwet gevraagd. Die zit ook niet in de Eerste Kamer. Zelfs zijn partij niet, want die heeft hij niet.
Van Ilona Lagas moet je in theorie trouwens nog afwachten of ze überhaupt in de senaat komt. Weliswaar staat ze als nummer één op de kandidatenlijst van haar clubje, maar de stemming is pas op 30 mei. En dan duurt het nog twee weken voor de nieuwe senatoren aantreden.
Ik geef toe dat de mogelijkheid dat ze dan niet gekozen wordt erg theoretisch is, maar daar gaat het hier niet om. Het gaat erom dat de nieuwe Eerste Kamer voorlopig nog een toekomstfictie is. De leden die straks mogelijk aantreden staan voorlopig buitenspel. Nog even geduld, heren en in dit geval vooral dames. Straks krijgen jullie volop de kans om onzin uit te kramen. Pardon: het vertrouwen in de politiek te herstellen.
Maar nee hoor, Lientje en Ilona noemen het ‘ongepast’ dat stemmingen over de gewraakte wetten hen ‘berooft’ van de mogelijkheid om ‘bij belangrijke besluiten voor Nederland het democratisch mandaat uit te oefenen’.
Mocht pak hem beet Paul van Meenen (óók een nieuwkomer) zich op deze wijze proberen voor te dringen, dan zou je wat beleven. Maar Van Meenen is van D66, dus die moet vooral geen praatjes verkopen. BBB is belangrijk, D66 in het geheel niet.
Misschien is het succes Lientje enigszins naar het hoofd gestegen. Haar partij heeft bij de Provinciale Statenverkiezingen een opmerkelijke overwinning geboekt. In alle provincies is zij de grootste, wat vrijwel automatisch betekent dat ze ook in de senaat de meeste zetels zal bezetten. Maar dat betekent nog niet dat je al moet gaan toeteren als je nog niet aan de beurt bent. Zoiets zou in strijd zijn met ‘democratische processen’. Niet dan?
Overigens staat helemaal niet vast dat de stemming over de Pensioenwet heel anders zal uitpakken als Caroline haar zin krijgt. In de nieuwe senaat hebben de coalitie plus PvdA, GroenLinks, Volt en SGP naar het lijkt samen nog altijd een meerderheid. En die steunen het wetsvoorstel. Zullen we eerst maar eens afwachten hoe de Eerste Kamer er straks uit zal zien?
Geef een reactie