Volkomen terecht dat de kinderboeken van Roald Dahl radicaal herschreven zijn om ze gepast te maken voor de tere kinderzieltjes. Kinderen zijn onschuldig en horen niet te worden lastiggevallen met beledigend taalgebruik. Mensen zijn niet ‘dik’, ze zijn ‘enorm’. Dat is heel wat anders. (Zelf heb ik buren die ook enorm zijn. Eigenlijk zijn ze enorm d**, maar dat mag je gelukkig niet meer zeggen.)

Maar nu de kindertjes gered zijn, is het tijd om de volgende groep te hulp te snellen: de volwassenen. Want kinderen hebben de neiging volwassen te worden. Zijn ze dan opeens wel geschikt om allerlei nare dingen te lezen? Laat me niet lachen.

Neem de werkjes van William Shakespeare. Daar komt  werkelijk geen enkel deugtype in voor. Daarin krioelt het toch van moord en doodslag en andere afkeurenswaardige voorvallen? Of kijk eens naar de publicaties van Fjodor Dostojevski, Franz Kafka of, om in eigen land te blijven, Willem Frederik Hermans? Aanpassen die boel. Weg met al die politiek incorrecte verwikkelingen en theorieën. Of desnoods niet meer verkopen, die zogenoemde meesterwerken uit de wereldliteratuur. Ja, dat is eigenlijk nog het beste. Maar als het dan toch per se moet, zorg er dan in elk geval voor dat er geen onwelgevallige plots en/of uitdrukkingen in te lezen vallen.

Een categorie boeken die zeker ook in aanmerking komt voor een grondige herschrijfoperatie zijn die over de geschiedenis. Het verleden is, zoals iedereen weet, vol van ellende en diep te betreuren gebeurtenissen. Er waren oorlogen en ander geweld, rassendiscriminatie, slavernij, apartheid, heksenverbranding en noem maar op. Adolf Hitler, om eens iemand te noemen, was een heel naar mens (bijna zou je zelfs spreken van ‘mannetje’, maar dat woord is bij Dahl geschrapt). En zijn kompaan Herman Goering (‘enorm’ overigens) was geen haar beter.

Wil je dat iedereen zomaar kennis kan nemen van al deze narigheid? Vanzelfsprekend niet. Mensen verdienen bescherming. Je mag ze niet voortdurend lastig vallen met zeer laakbaar gedrag uit het verleden. Kortom: verbied de geschiedenisboeken. Of nog beter: verbied de geschiedenis! Maak het in elk geval onmogelijk dat onnozele halzen daar kennis van kunnen nemen.

Maar de werkelijkheid is heel anders. Op dit moment is geschiedenis nog een schoolvak. Onschuldige jongeren, die zelf Roald Dahl niet meer zonder grondige aanpassingen mogen lezen, kunnen wel kennisnemen van de Tweede Wereldoorlog, het bloedige verzet tegen de Spanjaarden, de Amerikaanse revolutie en wie weet welke anti-woke-drama’s zich in het soms nog niet zo verre verleden hebben afgespeeld. Is dat niet schandalig?