De reacties op het voornemen om topambtenaar Dick Schoof premier te maken van het nieuwe kabinet zijn overwegend positief, of op zijn minst afwachtend. Bij de beoogde regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB is niemand te vinden die ook maar een woord van kritiek over de lippen krijgt. Maar ook de meeste linkse oppositiepartijen geven hem, als ik dat goed begrepen heb, het voordeel van de twijfel.

Zo prijst GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans de activiteiten van Schoof in overheidsdienst. Volgens hem is hij ‘heel loyaal’. Dat Schoof tot een paar jaar geleden nog lid van de PvdA was is Timmermans uiteraard niet ontgaan, al onderstreept hij wel dat dat nu niet meer het geval is.

D66 laat zich al evenmin afwijzend uit, blijkt uit de woorden van dienstdoend fractievoorzitter Jan Paternotte. Die stelt zich weliswaar afwachtend op, maar dat zou hij vermoedelijk niet gedaan hebben als iemand als Mona Keijzer was voorgedragen voor de functie.

Bij de gemiddelde kiezer valt Schoof ook niet slecht. Weliswaar kennen de meesten hem ‘alleen van naam’ of helemaal niet. Maar stormen van protest blijven uit. Het lijkt er dan ook op dat PVV-leider Geert Wilders zich niet al te veel zorgen moet maken over zijn keuze

Degenen die zware kritiek hebben zijn vooral te vinden in de radicaal-rechtse hoek. Ik doel op FvD-leider Thierry Baudet en zijn bewonderaars. De rechts-populistische elite, zou ik bijna zeggen, als dat niet zo’n besmet woord was. Zij ziet een gelijkenis tussen Schoof en vertrekkend premier Mark Rutte, wat in die kringen bijzonder kwalijk is. Ook gebruiken ze daar de term ‘deep state’ voor Schoof. Dat is een uit de Verenigde Staten overgewaaid begrip dat zoveel wil zeggen als: een staat waar niemand iets over te vertellen heeft en waar de ambtenaren de baas zijn.

Volgens Baudet is Schoof ‘overduidelijk een linkse mainstream guy’. Ik neem aan dat hij hem vanaf het begin met uiterste reserves  zal bejegenen. Waarschijnlijk regent het moties van wantrouwen.

Niet dat Wilders bang hoeft te zijn dat die aangenomen worden. Misschien moet voor steun in de Eerste Kamer – waar het in de maak zijnde kabinet in de verste verte geen meerderheid heeft – af en toe gebruik gemaakt worden van de partij van Thierry. Maar daar zou ik het bij laten.

Voor de wat verdere toekomst hoeft Wilders zich helemaal geen zorgen te maken. Althans niet wat Forum betreft. Die partij leek ooit een grote concurrent te zullen worden voor de PVV. Maar dat was in de tijd dat menigeen nog dacht dat Baudet een keurige vent en een intellectueel was. Sinds hij zich als wappie en complotdenker heeft ontpopt, valt van Thierry geen gevaar meer te duchten. De doorsnee Nederlandse kiezer mag dan een hekel hebben aan migranten, hij (zij) is niet helemaal van lotje getikt.