Twitter heeft PVV-leider Geert Wilders geschorst. Tijdelijk, maar voor hoe lang is onduidelijk. Wilders mag geen berichtjes meer plaatsen op het socialemedia-account omdat hij de regels over haatdragend gedrag heeft overtreden. Twitter vindt een tweet aan de Pakistaanse premier Shebaz Sharif, waarin Wilders zich beklaagt over de doodsbedreigingen die hij van Pakistaanse moslims krijgt, te ver gaan.

Eerder ontzegde Twitter de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump de toegang omdat hij leugens verspreidde over vermeende verkiezingsfraude. Een tweet van FvD-leider Thierry Baudet, waarin deze stemming maakte over het vaccineren tegen het coronavirus, werd van een waarschuwende tekst voorzien. En er zijn een heleboel meer voorbeelden.

Twitter is een commercieel bedrijf. Het mag dus iedereen blokkeren die het wil. Of het verstandig is dat het bepaalde berichten weigert is een andere zaak. Volgens mij is dat helemaal niet verstandig, maar juist dom. Vrijheid van meningsuiting dient onbeperkt te zijn. Wie kletskoek wil beweren, moet zijn gang kunnen gaan. Dat geldt voor Wilders, maar ook voor Trump en diverse anderen. Een commercieel bedrijf moet het in principe weliswaar vrij staan om te doen wat het denkt dat goed is, maar het dient niet op de stoel van de rechter te gaan zitten.

Bovendien is het gedrag van Twitter tactisch onhandig, om geen sterkere term te gebruiken. Het socialemediabedrijf creëert met zijn aanpak slachtoffers. Want uiteraard jammert Wilders nu over de manier waarop zijn opinies aan banden worden gelegd. ‘Ze zijn gek geworden daar.’ De PVV-leider weet heel goed dat zijn kiezers vinden dat hij om politiek-correcte redenen zijn mond moet houden. Zij zullen straks van harte op hem blijven stemmen. Misschien zijn ze dan wel extra gemotiveerd om dat te doen. Hetzelfde geldt voor Trump en noem maar op. Degenen die niet van plan zijn ooit op Wilders (of Trump of wie dan ook) te stemmen, zullen niet tot andere gedachten komen als ze zijn tweets hebben gelezen. Maar ze waren het toch al niet van plan, dus wat schiet Twitter ermee op?

Wilders zal overigens zijn opvattingen hoe dan ook blijven uitdragen. Als hij niet meer op Twitter terecht kan, doet hij dat wel in de Tweede Kamer, of bij publieke optredens. Trump is een eigen onzinplatform begonnen. Vermoedelijk heeft Wilders hiervoor niet genoeg geld, maar geloof maar niet dat hij er ooit het zwijgen toe zal doen.

Idioot geleuter kun je wel verbieden, maar niet tegenhouden. Trouwens: Twitter staat vol idioot geleuter, zoals iedereen zonder moeite kan constateren. Een enkele keer slaat iemand met een tweetje de spijker op de kop, maar dat is dan een uitzondering. Twitter kan zich beter niet met de inhoud bemoeien. Tenzij het bang is dat veel bezoekers weglopen als het zijn stringente voorwaarden overboord gooit, zodat het bedrijf minder geld verdient. Ik vrees dat vooral dat een motivatie is om accounts te schorsen, en niet zozeer de liefde voor de waarheid.