Dat Mark Rutte secretaris-generaal van de NAVO wordt staat nog niet helemaal vast. Hij heeft weliswaar de steun van zeer invloedrijke lidstaten als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, maar minimaal één land ligt dwars. Dat is het vrijwel steeds in de contramine zijnde Hongarije.

Deze NAVO-lidstaat pikt het niet dat Rutte als premier voortdurend scherpe aanmerkingen maakt op premier Viktor Orbán en zijn regering. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó heeft al laten weten dat zijn land in geen geval voor Rutte zal stemmen.

Volgens Szijjártó is die veel te kritisch op Orbán en zijn kliek. Zo maakte onze minister-president gehakt van het anti-homobeleid van de Hongaarse regering. Rutte heeft zelfs gezegd dat als dit land zo doorgaat het ‘niets meer in de EU te zoeken heeft’.

Stel nu eens dat Hongarije zijn dreigement waarmaakt. Het zal wel niet, want Boedapest is tot dusver steeds op zijn schreden teruggekeerd als er met een vette beloning werd gezwaaid. Maar laten we er eens van uitgaan dat de Hongaren hun ‘njet’ handhaven. Ze hebben qua NAVO-chef een alternatief, want de Roemeense president Klaus Johannes heeft zich ook kandidaat gesteld. En Hongarije en Roemenië zijn tenslotte buurlanden.

Wat zal er gebeuren als Rutte niet naar de NAVO gaat? Dan blijven wij met hem opgescheept zitten natuurlijk. Een gang naar de EU lijkt me onwaarschijnlijk. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal wel op haar post blijven en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel eveneens. Zijn mandaat loopt weliswaar in december af, maar de kans dat Rutte hem zal opvolgen is klein. Zeker omdat Hongarije dan wel weer heel moeilijk zal doen.

Rutte zou wellicht gewoon eurocommissaris kunnen worden, maar ik mag aannemen dat die baan voor hem te min is. Voor iets anders dan een leidende functie in Brussel zal hij niet beschikbaar zijn.

Met andere woorden: mocht Hongarije bij zijn negatieve standpunt blijven, dan zijn de rapen gaar. Dan zit er voor Mark niets anders op dan zijn oude droom wakker te kussen en fulltime in het onderwijs aan de slag te gaan.

Maar ik veronderstel niet dat dat iets is wat hij echt wil. Hij zal er ongetwijfeld na een paar jaar weer genoeg van hebben. Misschien al eerder.

Zoiets zou mogelijk helemaal niet verkeerd uitkomen. Want het nieuwe kabinet-Wilders (om het zo maar te noemen) zit vast niet lang. VVD-leider Dilan Yeşilgöz ook niet, naar ik ernstig mag aannemen. Wie moet haar opvolgen? De VVD heeft niemand.

Niemand, behalve Rutte uiteraard. Die heeft rond die tijd waarschijnlijk net besloten dat het leraarschap toch niets voor hem is. Maar wel de politiek. Hij besluit zich op te werpen als VVD-leider en jawel hoor, hij wint. Na een succesvolle campagne eindigt zijn partij weer als grootste. Rutte mag zich opnieuw premier van Nederland noemen. Alle nare dingen uit zijn verleden zijn vergeten (zeker door hemzelf). Het is tijd voor Rutte V.