JA21 hoopt volgens de NOS bij de Eerste Kamerverkiezingen in mei vijf tot acht zetels te halen. Het is dan, denkt partijleider Joost Eerdmans, zo sterk ‘dat Rutte niet meer om ons heen kan’. Hij zei dat bij de presentatie van de programma’s voor de provinciale verkiezingen van maart, want zoals bekend kiezen de nieuw gekozen statenleden straks de senaat.

Het is de vraag of de rekensom van Eerdmans klopt. Vijf zetels lijkt me sowieso onvoldoende. De coalitie komt nu zes zetels tekort in de senaat. Dat zullen er, als je de polls mag geloven, nog flink wat meer worden. Met een handvol Eerste Kamerleden gaat JA21 het gat echt niet dichten. Zelfs niet als het ‘bevriende’ BoerBurgerBeweging er ook nog een paar krijgt.

Met acht zetels voor JA21 en een stuk of vijf voor BBB lukt het misschien wel, althans rekenkundig. Maar verder ook?

VVD-premier Mark Rutte en CDA-vicepremier Wopke Hoekstra hebben al bij diverse gelegenheden laten doorschemeren de steun van JA21 (en je mag aannemen ook van de nieuwe boerenpartij) welkom te heten. Je kunt je afvragen waarom. Eerdmans is al van zoveel partijen lid geweest (waaronder het CDA) dat ik de tel ben kwijtgeraakt. Kun je zo’n opportunist als betrouwbaar aanmerken?

Bovendien zijn er inhoudelijk ook nog wel wat twistpunten. Zo willen Eerdmans en de zijnen af van de ‘stikstofwurggreep’ die het kabinet volgens hen gevangen houdt. Ook bij het beperken van het aantal asielzoekers wil JA21 aanzienlijk verder gaan dan Rutte of Hoekstra aan delen van hun achterban uitgelegd kunnen krijgen.

JA21 heeft nu zeven zetels. Niet zelf gehaald overigens. Alle senatoren van deze partij hebben zich afgescheiden van Forum voor Democratie, de partij waarvoor zij een kleine vier jaar geleden in de Eerste Kamer werden gekozen. Persoonlijk zou ik voor geen goud tweedehandsjes van Thierry Baudet willen hebben, maar kennelijk denken Rutte en Hoekstra daar anders over.

Eerdmans en de andere Tweede Kamerleden van JA21 zijn trouwens ook afkomstig uit het boreale genootschap van Thierry. Zij scheidden zich pas af toen ze de indruk kregen dat de Grote Baudet wat al te veel de racistische en antisemitische kant op schoof. Een beetje fout vonden ze blijkbaar nog wel kunnen, maar het moest niet te gek worden.

Waarom ik niet verwacht dat JA21 (of BBB) welkom zullen zijn als halve gedoogpartners van de coalitie? Omdat hiervan naast VVD en CDA (mochten die al bereid zijn) nog twee andere partijen deel uitmaken, die dat waarschijnlijk geen goed idee zullen vinden. Van de ChristenUnie kun je wellicht niet helemaal zeker zijn, maar D66 zal niet door de knieën gaan. Daar mag je tenminste vanuit gaan. En zonder die partij is er vermoedelijk in geen van beide Kamers een meerderheid. In elk geval in de Tweede niet.

Kortom: Rutte (en Hoekstra) zullen wel om JA21 heen moeten.