De poppetjesfase in de kabinetsformatie leidt tot enkele opmerkelijke benoemingen. Zo zullen D66-leider Sigrid Kaag en haar CDA-collega Wopke Hoekstra naar het zich laat aanzien van portefeuille ruilen. Zij (met een kleine omweg) van Buitenlandse Zaken naar Financiën en hij omgekeerd. Als dat maar goed gaat.

Verder valt het op dat de VVD meer vrouwelijke dan mannelijke ministerskandidaten naar voren schuift. Wie had ooit kunnen denken dat deze toch tamelijk conservatieve partij voorop zou lopen in het emancipatie- en diversiteitsbeleid? Bijzonder vind ik ook dat CDA-kanon Ferd Grapperhaus zijn plek op het ministerie van Justitie kwijtraakt. En dat wetenschapper Robbert Dijkgraaf namens D66 het departement van Onderwijs gaat besturen.

Ietwat pijnlijk, althans voor de direct betrokkene, is het dat Hugo de Jonge binnenkort Chef Corona af zal zijn. Hij  moet vertrekken van het ministerie van Volksgezondheid, waar hij bijna vijf jaar lang de baas speelde.

Op zichzelf is die beslissing natuurlijk heel begrijpelijk. Ze zal dan ook door een groot deel van de bevolking met instemming worden begroet. Hugo was altijd te vroeg met versoepelen en trok veel te laat de teugels weer aan. Zijn voorspellingen over het verloop van de pandemie zaten er voortdurend faliekant naast. Ook liet hij zich onder meer door oplichters 40 miljoen mondkapjes in handen stoppen, die daar zelf kapitalen aan verdienden. Kortom: De Jonge was op zijn post niet meer te handhaven. Alom zou het voor veel begrip hebben gezorgd als hij met pek en veren besmeurd het politieke bos was in gestuurd.

Maar dat durfde formateur (en beoogd premier) Mark Rutte niet aan. Hugo zit iets te hoog in de CDA-boom om hem zomaar een welverdiende trap onder zijn kont te kunnen geven. Bovendien: De Jonge droeg het beleid niet in zijn eentje uit. Hij deed dat steeds in nauwe samenwerking met Rutte himself. Vele persconferenties heeft dit duo gegeven om toe te lichten welke verkeerde coronabeslissing het kabinet nu weer ging nemen. Zodat we als het enige beschaafd land ter wereld in een lockdown zitten, terwijl we Europees gezien bij het uitdelen van de boosterprikken nog steeds ergens onderaan bungelen. Hoe gaat Rutte De Jonge de schuld geven van dit fiasco, terwijl hij zichzelf buiten schot houdt? Waarschijnlijk door er zo weinig mogelijk over te zeggen.

Ik verwacht overigens niet dat de nieuwe bewindsman Ernst Kuipers (die lid blijkt te zijn van D66) voor een ommekeer zal zorgen. Maar zelfs als hij ook maar een heel klein beetje voorzichtiger opereert dan De Jonge wordt hij straks de hemel in geprezen. Vermoedelijk zal Rutte dan weer een flink deel van de eer voor zich opeisen.

En Hugo? Die mag het nu op Volkshuisvesting gaan proberen. Daar krijgt hij ook te maken met een crisis, de woningmarktcrisis. Wedden dat hij die níet gaat oplossen?