In een wanhopige poging de ongunstige peilingen een ander aanzien te geven heeft de SP gisteren een ‘volksprotest’ gelanceerd. Honderden, misschien wel duizenden sympathisanten kwamen naar het Amsterdamse Beursplein om verzet aan te tekenen tegen het beleid van het kabinet. De energiebedrijven maken grote winsten, terwijl Jan met de Pet zijn rekening niet meer kan betalen. En dan de zorg (of zoals voormalig SP-leider Emile Roemer placht te zeggen: ‘de zurg’). Daar wordt veel te weinig in geïnvesteerd, zodat er lang niet genoeg bedden zijn in de ziekenhuizen. En handen aan het bed.

En dat komt allemaal doordat de ‘gewone mensen’ (ook wel ‘het volk’ genoemd) er niets over te zeggen hebben. Er dient op grote schaal genationaliseerd te worden, zodat dat verandert. ‘Het tij kan keren,’ sprak partijleider Lilian Marijnissen hoopvol.

Zou het helpen? Ik vrees van niet. Volgens de opiniebureaus staat de SP voor de zoveelste nederlaag op rij. Het vertrek van Roemer en het aantreden van Marijnissen, ruim vijf jaar geleden, heeft helemaal niks uitgehaald. Marijnissen kan roepen om meer geld voor dit of dat zoveel als ze wil, de ‘gewone mensen’ bereikt ze er nauwelijks mee. Die stemmen straks liever op de PVV, FvD of een van de populistische nieuwkomers.

Want het ‘volk’ ziet het gebrek aan zeggenschap over de energieprijzen en de zurg niet als het belangrijkste probleem in de maatschappij. Het belangrijkste probleem zijn ‘de buitenlanders’, die grijnslachend profiteren en die de overheid voortdurend in de watten legt (‘van onze centen’).

De PVV en aanverwante clubs zeggen dat hardop, heel hardop zelfs. De SP niet. Die zeurt over nationalisatie (dat wil zeggen: over het gebrek daaraan) en over de neoliberale samenleving. Die wauwelt wat over ‘internationale solidariteit’ die de ‘hoeksteen’ van onze beschaving zou zijn. Die is nota bene – ergste scheldwoord van deze tijd – links. Op zo’n partij – ook al is ze net als de PVV, FvD etc. tegen de EU – ga je toch zeker niet stemmen?

Ik denk dat de peilingen voor de SP drastisch zouden verbeteren als de partij ervoor zou pleiten hoge muren om Nederland te bouwen. Niemand er nog in. Sterker nog: iedereen met een moslim- of vergelijkbare achtergrond als het even kan eruit. Nederland moet weer Nederland worden. Ons Nederland! Zoals het vroeger was of geweest schijnt te zijn. Met al dat gelul over marktwerking komen we echt niet verder.

Alleen: als je dat zou doen is de SP de SP niet meer. Niet meer het neo-maoïstische clubje dat het ooit was. Niet de partij van Grote Roerganger Jan Marijnissen. Dan is het gewoon een extreemrechtse club, zoals er al zoveel zijn.

Ik denk dan ook niet dat dat gaat gebeuren. De partij blijft liever op haar vertrouwde aambeeld slaan. Intussen wijst ze nukkig alle vrijages van de Linkse Wolk af. Want gek genoeg zien PvdA en GroenLinks de SP nog steeds als een verwante progressieve partij. In plaats van over dit gemarginaliseerde gezelschapje de schouders op te halen.